'Miniaturki o spopadu in namenu gledališča izpred 110 let – med
'Miniaturki o spopadu in namenu gledališča izpred 110 let – med "človekom literatom" Etbinom Kristanom in "človekom intendantom" Franetom Milčinskim in borbi velike igralke Marije Nablocke z lastnim minevanjem in lastnim spominom sta presunljivo aktualni, kot bi orumenele fotografije prelili v današnjo večdimenzionalnost. Konsekventno izpeljana v vseh pogledih in presenetljivo sveža,' je pred dvema letoma o predstavi zapisala žirija Borišnikovega srečanja. Foto: Urška Boljkovac

O gledališkem prvencu režiserja Mihe Nemca je Borštnikova žirija leta 2012 zapisala, da so bili Life®anti v "pomanjkanju izvirne sodobne dramatike ... ena redkih izjem". Life®anti so sestavljeni iz dveh delov, in sicer Velikega poča ter Gospe iz Astrahana, ki sta ju po motivih člankov iz časnika Slovenski narod, leto 1900 ter Zbranih spisov in Ciganov Frana Milčinskega, Volje Etbina Kristana in Marije Nablocke Mirka Mahniča združila Miha Nemec in Nejc Valenti.

V predstavi igralci Luka Cimprič, Arna Hadžialjević, Peter Harl, Vesna Vončina in Maja Nemec pred gledalce prikličejo prizore o spopadu in namenu gledališča izpred 110 let, ki se je odvijal med "človekom literatom" Etbinom Kristanom in "človekom intendantom" Franetom Milčinskim ter o borbi velike igralke Marije Nablocke z lastnim minevanjem in spominom. Poleg igre in še vedno aktualnih razmišljanj o gledališču, gledališki sceni in razumevanju kulture odlikujeta predstavo kostumografija in maska, ki so ju nagradili na 7. festivalu komornega gledališča SKUP.


Več o predstavi najdete tukaj.


Kako do vstopnice?

Vstopnici za ogled predstave, ki jo bodo v Gledališču Glej uprizorili v nedeljo, 7. septembra, ob 20.00, si lahko priigrate z odgovorom na naslednje vprašanje: katerega leta je bila premierno uprizorjena predstava Life®anti? Odgovor pošljite najkasneje do petka, 5. septembra, do 15.00 na naslov mmc-kultura@rtvslo.si. Ne pozabite pripisati imena in priimka ter telefonske številke. Nagrajenca, ki prejme dve vstopnici, bomo o tem obvestili po elektronski pošti.

Life®anti from Gledališče Glej on Vimeo.