"Kakšen dramski material se ponuja kot primerno sredstvo reprezentacije nevralgičnih principov dandanašnje realnosti?" se zastavlja kot spekulativni problem predstave kolektiva BADco. Foto: Dinko Rupčić
BADco.
Do zdaj je kolektiv BADco. ustvaril več kot 15 predstav, s katerimi so nastopali po vsej Evropi in v Združenih državah Amerike. Foto: Dinko Rupčić
Produkcija je del TIMeSCAPES – Podobe in performansi časa v poznem kapitalizmu – partnerskega projeta BADco. (Zagreb), Maska (Ljubljana), Science Communications Research (Dunaj), Walking Theory (Beograd) in Film-protufilm (Zagreb). Foto: Dinko Rupčić

BADco. je uprizoritveni kolektiv, ki ga sestavljajo štirje koreografi/plesalci, dva dramaturga in en filozof. Gre za mednarodno pomemben umetniški fenomen, ki se od svojega začetka v letu 2000 sistematično osredotoča na raziskovanje protokolov uprizarjanja, predstavljanja in opazovanja s pomočjo strukturiranja lastnih projektov okrog različnih formalnih in percepcijskih razmerij ter kontekstov.

Eno najbolj diferenciranih uprizoritvenih doživetij
Zaradi svojega načina rekonfiguriranja ustaljenih odnosov med predstavo in občinstvom, kljubovanja perspektivičnim danostim in arhitektoniki uprizarjanja, problematiziranja komunikacijskih struktur veljajo za eno najbolj diferenciranih uprizoritvenih doživetij. Do zdaj je skupina ustvarila več kot 15 predstav, ki so jih predstavili po vsej Evropi in v Združenih državah Amerike. Leta 2011 so zastopali Hrvaško na uglednem 54. beneškem umetnostnem bienalu.

Zgodovinski dialog dveh umetnikov
Med televizijskim pogovorom o razpadu Sovjetske zveze se Heiner Müller in Alexander Kluge vrneta k Brechtovi izjavi "Nafta se zoperstavlja formi petih dejanj". Ta stavek povzame problem, naslovljen na epsko gledališče. Kako lahko dramski material izreka zgodovinske procese z njihovimi notranjimi napetostmi ter koraki naprej in nazaj, ki presegajo like in njihova razmerja?

Isto vprašanje - kakšen dramski material se ponuja kot primerno sredstvo reprezentacije nevralgičnih principov dandanašnje realnosti – se znova zastavlja kot spekulativni problem predstave. BADco. tako skuša najti odgovor v zgodovinskem dialogu, naslovljenem Pesnik kot katapult metafor, ki so ga vključili v predstavo. Gre za pogovor dramatika Heinerja Müllerja in filmskega režiserja Alexandra Klugeja, ki sta se ob koncu osemdesetih spekulativno lotevala tem politike in družbenega preobrata. Dandanes pa njuna spekulacija odzvanja kot dokument naše sodobnosti, pravijo BADco.

Navdih za predstavo so črpali tudi iz del Douglasa Sirka, Rainerja Wernerja Fassbinderja, Pine Bausch, Michaela Heinricha, Timothyja Mitchella, Nannija Balestrinija in kolektiva Polnočni zapiski.

Produkcija je del TIMeSCAPES – Podobe in performansi časa v poznem kapitalizmu – partnerskega projeta BADco. (Zagreb), Maska (Ljubljana), Science Communications Research (Dunaj), Walking Theory (Beograd) in Film-protufilm (Zagreb).

Z MMC-jem na predstavo
Dvema med vami, ki nam bosta do petka, 9. maja, (do 14.00) na naš elektronski naslov poslala pravilen odgovor na vprašanje Kdo tvori jedro kolektiva BADco.?, bomo podarili dve vstopnici. Ne pozabite pripisati svojega imena in kontaktnih podatkov. Veliko sreče pri žrebu!