Proces ali Žalostna zgodba Josefa K. - zmagovalna ekipa. Foto: Boštjan Lah
Proces ali Žalostna zgodba Josefa K. - zmagovalna ekipa. Foto: Boštjan Lah
Režiser Matija Solce v nadčasovni glasbeno-lutkovni kompoziciji Proces ali Žalostna zgodba Josefa K. v vlogo slednjega Josefa K. postavi gledalca. S tem je postavljen v središče dogajanja, kjer se mora na milost in nemilost odgovorno podvreči Procesu.
Režiser Matija Solce v nadčasovni glasbeno-lutkovni kompoziciji Proces ali Žalostna zgodba Josefa K. v vlogo slednjega Josefa K. postavi gledalca. S tem je postavljen v središče dogajanja, kjer se mora na milost in nemilost odgovorno podvreči Procesu. Foto: Boštjan Lah
Salto mortale
Nagrado za režijo so podelili Silvanu Omerzuju za predstavi Salto mortale in Ti loviš!. Foto: Boštjan Lah
Zlatko Bourek
Hrvaški režiser in scenograf Zlatko Bourek je delal tudi v Sloveniji in je s svojim gledališčem figur pomembno vplival na slovensko lutkarstvo. Foto: Boštjan Lah

"Ni je lepše predstave, ki te nauči sovražiti samega sebe," je v obrazložitvi zapisala mednarodna strokovna žirija v sestavi hrvaškega režiserja in scenografa Zlatka Boureka, slovenske lutkovne ustvarjalke Barbare Bulatović in režiserja Matjaža Pograjca. Kot so še zapisali, si po ogledu predstave Proces ali Žalostna zgodba Josefa K. "človek ne more kaj, da ne bi oblekel usnjenega plašča, vzel v roke kovinsko palico in razbil nekaj smetnjakov, malo stekla in kakšen lonec rož, potem zatulil in zakrulil ter si na koncu z veseljem odrezal glavo, da bi dal prostor nečemu boljšemu in pravičnejšemu". "Ker se mu zazdi, da bi bil svet veliko lepši, če na njem ne bi več smetilo človeško bitje, temveč nekdo, ki bi bil vreden rib, ptic, oblakov, sonca, smeha in žalosti."



Nagrado za režijo so podelili Silvanu Omerzuju za predstavi Salto mortale in Ti loviš!, ki je z režijo predstav Salto mortale v produkciji Lutkovnega gledališča Maribor in Ti loviš! Lutkovnega gledališča Ljubljana po ocenah žirije "dokazal, da dobro gledališče ne potrebuje slavnega režiserja, temveč dobrega režiserja, ki razume drugega in drugačnega".
Dobitniki nagrade za igro in animacijo so Elena Volpi v predstavi Janček ježek Lutkovnega gledališča Maribor ter Martina Maurič Lazar in Brane Vižintin v predstavi Ti loviš!, za likovno podobo pa je nagrajen Svjetlan Junaković za predstavo Ko je Šlemil šel v Varšavo v izvedbi mariborskih lutkarjev. Posebna nagrada žirije je šla v roke ustvarjalcem predstave Jaz, legenda v izvedbi mariborskega društva Moment za izvirno uporabo gledaliških konvencij.
Podelili so tudi tri nagrade za posebne dosežke. Gledališče AEIOU je nagrajeno za sporazumevanje z najmlajšim gledališkim občinstvom v predstavi Ti in jaz, Marjan Kunaver za izvedbo scenske glasbe v predstavi Vidkova srajčica v produkciji Lutkovnega gledališča Fru-Fru in Nebojša Pop Tasić za izvirno besedilo za predstavo Salto mortale.
Zlatko Bourek: še en dokaz, da je težko biti drug brez drugega
Bienale se je sklenil s podelitvijo Klemenčičeve nagrade za življenjsko delo na področju lutkarstva in lutkovne umetnosti, ki jo je prejel Zlatko Bourek. Lavreat, ki je s svojim gledališčem figur pomembno vplival tudi na slovensko lutkarstvo, razume nagrado predvsem kot priznanje za delo v svojih mladih letih. "Prislužil sem si jo, ko še nismo bili ločeni, ko smo bili še ena država," je dejal. "Zato je to še en dokaz, da obstajajo razlogi, da se družimo, da delamo skupaj in da se zavedamo, da nam je težko biti drug brez drugega," je dodal Bourek.