Med koreografijami Pagesove izstopajo Sol y sombra (1990), De la luna al viento (1994), La tirana (1998), Flamenco Republic (2001), Sevilla (2006), Flamenco y Poesia (2008), Mirada (2010) in Utopia (2011). Foto: EPA
Med koreografijami Pagesove izstopajo Sol y sombra (1990), De la luna al viento (1994), La tirana (1998), Flamenco Republic (2001), Sevilla (2006), Flamenco y Poesia (2008), Mirada (2010) in Utopia (2011). Foto: EPA
María Jesús Pagés Madrigal se je rodila leta 1963 v Sevilli. Foto: EPA
Maria Pages osvojila Križanke

V okviru 61. izdaje festivala je na odru Križank nastopila svetovno priznana plesalka flamenka María Pagés. Nastopila je s koreografijo Flamenko in poezija.

Kritiki jo opisujejo kot izjemno umetnico, znano po lastnem konceptu flamenka, ki v vsakem gledalcu pusti neizbrisen spomin in globok umetniški vtis. "Niti zrak niti zemlja nista enaka po tem, ko je plesala Maria Pages," je o umetnici zapisal pesnik Saramago. “Vse se je začelo, ko sem se odločila plesati na pesem Joseja Saramaga,” o koreografiji, ki jo je pripravila že leta 2008, pravi sama Pagésova.

María Jesús Pagés Madrigal, kot je njeno polno ime, se je rodila leta 1963 v Sevilli, mestu, ki je neločljivo povezano s flamenkom, zato ne preseneča, da jo je zasvojil že kot mlado dekle. Kot profesionalna plesalka je začela svojo kariero v skupini oz. ansamblu Antonia Gadesa. Leta 1990 je ustanovila svoj plesni ansambel, s katerim navdušuje po vsem svetu. Poskusila se je tudi v filmskem svetu, med drugim se je podpisala pod koreografije za filme Carmen, El Amor Brujo in Flamenco, ki jih je režiral Carlos Saura.

Flamenko kot odmev kultur, ras in religij
Njene koreografije temeljijo na prvinah tradicionalnega flamenka, kjer pa potem raziskuje njegove meje tako navznoter kot navzven. Pagesova velja za eno od pionirk dojemanja flamenka kot umetnosti v evoluciji in velja za moderno plesalko flamenka. Spreminjanje njegovih oblik, hkrati pa spoštovanje do tradicije, je temelj njenega ustvarjanje. Po njenih besedah flamenko jasno pokaže, kako lahko združitev kultur, ras in religij ustvari skupni odmev.

Da je plesni svet brez meja, je dokazala tudi s sodelovanjem v nastopu Riverdancea, ki je leta 1995 vključeval tudi nastop Mariine skupine na glasbo irskega skladatelja Billa Whelana. Leta 2007 je na povabilo slovitega baletnika Mihaela Barišnikova s skupino gostovala v umetniškem centru Barišnikova v New Yorku, kjer je potem pripravila tudi posebno koreografijo.

Ljubljenka občinstva v Jerezu
Za svoje delo je prejela tudi številne nagrade, tako v Španiji kot po svetu. Med drugim je leta 2007 prejela prvo nagrado za kulturno ustvarjanje mesta Madrid, leta 2009 in 2012 pa je nagrado občinstva na festival flamenka v Jerezu, ki velja za enega najbolj prestižnih festivalov.

V Križankah se ji bodo nocoj pridružili še plesalci Jose Barrios, Jose Jurado, Paco Berbel in Ruben Puertas.

Maria Pages osvojila Križanke