Na odru največje dvorane Cankarjevega doma se bo predstavilo več kot 150 nastopajočih. Foto: Cankarjev dom
Na odru največje dvorane Cankarjevega doma se bo predstavilo več kot 150 nastopajočih. Foto: Cankarjev dom
Folklorna skupine Tine Rožanc
Tri generacije Folklorne skupine Tine Rožanc z gosti bodo ob glasbeni spremljavi predstavile krožno pot Zelenega Jurija po številnih slovenskih pokrajinah. Foto: Kristina Bucik
Folklorna skupine Tine Rožanc
Spevoples Zeleni Jurij je muzikal po ljudskih motivih in združuje najstarejše zapise o slovenski pesmi, plesu, glasbi in mitologiji ter uveljavljene poustvarjalce na področju ljudske kulture. Foto: Cankarjev dom

Trem generacijam Folklorne skupine Tine Rožanc so se na spevoplesu Zeleni Jurij v Gallusovi dvorani pridružili še Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti ter solista Karin Možina in Gregor Volk. Muzikal povezuje najstarejše zapise o slovenski pesmi, glasbi, plesu in mitologiji ter uveljavljene poustvarjalce na področju ljudske kulture. Ob častitljivem jubileju želi namreč folklorna skupina s sožitjem izvirnih virov in sodobnih idej širšemu občinstvu predstaviti ljudsko izročilo.
Zeleni Jurij, ki ga igra Gregor Volk, imenovan tudi Šenturij, Jurek, Jarilo in Vestnik, je v izročilu poznan predvsem kot prinašalec pomladi, njegova krožna pot pa biva in potuje med letnimi časi. Njegova zgodba se bo na koncertu prepletla z nesojeno ljubeznijo in sorodno dušo Maro (Karin Možina).
V desetletjih delovanja so se v Folklorni skupini Tine Rožanc, ki deluje pod okriljem kulturno-umetniškega društva (ŽKUD) Tine Rožanc, kalili številni študentje, otroci in starejši. Skupina spada med največje in najbolj kakovostne folklorne skupine, ne le v Sloveniji, ampak tudi zunaj njenih meja, za svoje delovanje pa je prejela več nacionalnih priznanj in strokovnih nagrad.
Vrhunska zborovska glasba za vse
Z zajetnim številom teh se lahko pohvali tudi Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti, ki je v svojem dvajsetletnem delovanju med drugim prejel zlato plaketo in veliko nagrado Petra Ebna v Pragi, tri prestižne zborovske nagrade v Milttenbergu v Nemčiji, lani pa je na tekmovanju v Seghizziju v Italiji prejel tri srebrne medalje. Zbor, ki je aprila na tekmovanju Naša pesem v Mariboru prejel zlato priznanje in priznanje za najboljšo izvedbo tuje skladbe, napisane od 20. stoletja do danes, sledi glavnemu vodilu kakovostnega poustvarjanja vrhunske zborovske glasbe in približevanja te širšemu občinstvu.