Oder
(2)
Zelo pomembno in vidno vlogo v operi ima zbor. Foto: Marko Knehtl

Dodaj v

Operno sezono v Mariboru odpira Nabucco

Predstava bo na sporedu tudi na silvestrovo
5. oktober 2018 ob 15:54
Maribor - MMC RTV SLO

Mariborska opera sezono začenja z Nabuccom, veličastnim delom opernega velikana Giuseppa Verdija, v katerem je izoblikoval svoj prepoznavni avtorski slog ter čut za operni spektakel.

Nabucco je Verdijeva tretja opera, sam pa je o njej večkrat dejal, da se je prav z njo in triumfom v milanski Scali začela njegova uspešna skladateljska kariera.

Priljubljeno zgodbo osvoboditve Hebrejcev izpod babilonskega suženjstva iz Stare zaveze je Verdi na besedilo Temistocla Solere preoblikoval v veliki glasbeni "portret" o usodi nekega naroda, ki se je kot nalašč vkomponirala v italijansko gibanje (risorgimento) za osvoboditev izpod "orlovskih" krempljev habsburške monarhije.

Poleg virtuoznih in junaških solističnih partov ima v operi najvidnejšo vlogo pravzaprav zbor, v tem velikem glasbenodramatičnem prepletu interesov individualnega in kolektivnega pa je Verdi izoblikoval svoj prepoznavni slog ter čut za operni spektakel, ki ga bo na mariborski oder s svojim prefinjenim občutkom za detajle postavil italijanski režiser Filippo Tonon, so zapisali v mariborski operi.

V operi nastopajo Genadij Vaščenko (Nabucco), Miro Solman (Ismaele), Ivan Tomašev (Zaccaria), Rebeka Lokar (Abigaile), Irena Petkova (Fenena), Marko Mandir (Veliki duhoven), Dušan Topolovec (Abdallo) in Valentina Čuden (Anna).

Štiridejanko so premierno uprizorili 9. marca 1842, Nabucco pa je bil samo v krstni (spomladanski) sezoni v milanski Scali ponovljen še 65-krat.

Nabucco bo na sporedu še 7., 9., 11., 13. oktobra, 29. in 31. decembra ter 3. in 5. januarja 2019.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
torcida_ce
# 07.10.2018 ob 13:02
Spet zelezni repertoire. Vsaka sezona slabsa
fafner
# 10.10.2018 ob 16:25
Torcida-ce nič ni narobe z železnim repertoarjem, le da je režija zanimiva in sodobna.

Je pa res, da bi lahko kdaj videli tudi na primer kakšnega Händla ali Brittna, da Barberja ali Enescuja niti ne omenjam...
Kazalo