V glavnih vlogah nastopajo Vojko Belšak, Andrej Murenc in Aljoša Koltak. Foto: Jaka Babnik/Arhiv SLG Celje
V glavnih vlogah nastopajo Vojko Belšak, Andrej Murenc in Aljoša Koltak. Foto: Jaka Babnik/Arhiv SLG Celje
Predstava je primerna tudi za srednješolsko občinstvo, poudarjajo v celjskem gledališču. Foto: Jaka Babnik/Arhiv SLG Celje
Andrej Murenc v vlogi Jessa. Foto: Jaka Babnik/Arhiv SLG Celje
Komična Zbrana dela Williama Shakespeara

Komedija izpod peresa Adama Longa, Daniela Singerja in Jessa Winfielda, ki jo je na oder celjskega gledališča postavil režiser Nikola Zavišić, je namreč parodija na dela enega največjih dramatikov vseh časov. V komediji avtorji uporabljajo svoja lastna imena in več igrajo sebe kot pa dramske osebe Shakespearjevih dram. Pri tem veliko komunicirajo tudi z občinstvom, pomembno vlogo v njihovem nastopanju pa igra še improvizacija.

V komediji se igralci "sprehodijo" skozi številna Shakespearjeva dela: trojica med drugim prikaže parodijo na Romea in Julijo, Tita Andronika kot kuharski šov, Othella kot rap, drugo dejanje pa je posvečeno Hamletu, ki ga uprizorijo na različne načine, tudi od konca proti začetku. Seveda so tu še Macbeth, Julij Cezar, Antonij in Kleopatra ...

Ameriška potujoča igralska skupina z imenom Mala Shakespearova družina je Zbrana dela Williama Shakespeara (okrajšano) prvič uprizorila leta 1987. Predstava je dosegla velik uspeh, saj so jo v Londonu na West Endu igrali devet let zapored.

Navdušenje nad "hitro" različico Hamleta je obrodilo bogate sadove
Kot so zapisali na spletni strani celjskega gledališča, je Mala Shakespearova družina nastala leta 1981, ko je Daniel Singer napisal 25-minutno verzijo Shakespearjevega Hamleta. V njej so poleg Singerja nastopali Jess Borgeson, ki je leta 1993 spremenil svoj priimek v Winfield, Michael Fleming in Barbara Reinertson. Zadnjo je po zlomu gležnja zamenjal Adam Long.

Ko je leta 1983 Borgeson za nekaj časa odšel na fakulteto, sta Singer in Long igrala 25-minutno verzijo Romea in Julije po ulicah in plažah. Ko so bili leta 1987 povabljeni na edinburški Fringe festival, so v predstavo vključili še preostalih 35 Shakespearjevih iger. Na festivalu so predstavo napovedali kot Zbrana dela Williama Shakespeara (okrajšano), v njej pa so vseh 37 iger uprizorili s tremi igralci v eni uri.

Mala Shakespearova družina v uprizoritvah združuje verbalno in fizično komiko, njihov stil pa so poimenovali novi vodvil. Znani so tudi kot Poredni fantje okrajšav, od začetka delovanja pa so ustvarili osem predstav.

V celjski uprizoritvi nastopajo Vojko Belšak, Andrej Murenc, Aljoša Koltak in Anže Čater kot gost. Završić je poleg režije poskrbel tudi za scenografijo, dramaturginja je Tina Kosi, kostumografinja pa Mateja Benedetti.

Komična Zbrana dela Williama Shakespeara