Preden pristojni minister imenuje ravnatelja, mora pridobiti mnenje sveta zavoda in strokovnega sveta Drame. Foto: BoBo
Preden pristojni minister imenuje ravnatelja, mora pridobiti mnenje sveta zavoda in strokovnega sveta Drame. Foto: BoBo
Vinko Möderndorfer
Član strokovnega sveta Vinko Möderndorfer si želi na mestu ravnatelja umetnika, ki pa mora imeti tudi sposobnosti vodenja. Foto: BoBo

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je potrdilo, da je strokovna komisija zaslišala kandidate za novega ravnatelja SNG-ja Drama Ljubljana, še poroča Žurnal24.
Nekaj kandidatov je svojo kandidaturo tudi potrdilo. Boštjan Tadel, dramatik in trenutno pomočnik urednice pri štirinajstdnevniku Pogledi, seveda upa, da bo izbran, pričakuje pa, da bo postopek trajal še od dva do tri mesece.

Ivano Djilas so pred dvema letoma izbrali za direktorico Prešernovega gledališča Kranj, vendar so zatem mestni svetniki sklep razveljavili. Gledališka režiserka je tedaj dejala, da je imel razveljavljeni sklep le formalne pomanjkljivosti, medtem ko naj bi si nekateri mestni svetniki na mestu direktorja želeli nekoga, ki je iz Kranja. Djilasova se potem na nov razpis ni več prijavila. Djilasova meni, da so k tokratnemu izboru za mesto ravnatelja ljubljanske Drame člani komisije k stvari pristopili resno. "Upam, da bodo izbrali najboljše za Dramo," dodaja.
Pred objavljenim razpisom se je v medijih kot ključni kandidat za mesto ravnatelja omenjal igralec Roman Končar, ki pa po neuradnih informacijah ni med kandidati. "To je moja osebna zadeva, ki naj ne bi zanimala nikogar razen mene," pravi igralec.
Idealen bi bil umetnik s sposobnostmi vodenja
Na ministrstvu so že konec maja potrdili, da je na razpis prišlo pet prijav. Preden lahko minister imenuje ravnatelja, mora pridobiti mnenje sveta zavoda in strokovnega sveta Drame. Član strokovnega sveta režiser Vinko Möderndorfer je za Žurnal24 dejal, da si na tem mestu želi umetnika, ki pa mora imeti tudi sposobnosti vodenja. "V preteklosti je to zelo uspešno počel Janez Pipan. Model torej imamo, takšnih kandidatov pa žal zelo malo."
Do imenovanja ravnatelja v ljubljanski Drami funkcijo v. d. ravnatelja opravlja Peter Sotošek Štular, ki je bil na to mesto imenovan maja lani za obdobje največ enega leta. Za naloge s področja umetniškega vodenja tega javnega zavoda pa trenutno skrbi gledališki režiser in nekdanji umetniški vodja več gledališč Eduard Miler. Sotošek Štularja je na mesto v. d. ravnatelja ljubljanske Drame do imenovanja novega ravnatelja imenovala nekdanja ministrica za kulturo Majda Širca, ki je maja lani s tega mesta zaradi domnevne zlorabe položaja in denarnega okoriščanja razrešila Iva Bana.