Oder
(7)
Carmina Slovenica
Zbor Carmina Slovenica je postal eden najbolj prepoznavnih slovenskih izvoznih artiklov, njegova umetniška vodja Karmina Šilec pa priznana mednarodno uveljavljena dirigentka. Foto: BoBo

Podelitev prestižne ruske nagrade Carmini Slovenici

Karmina Šilec v Moskvo po zlato masko
16. april 2016 ob 12:41
Moskva - MMC RTV SLO, STA

Predstava When the mountain changed its clothing je mariborskemu zboru Carmina Slovenica prinesla prestižno rusko gledališko nagrado zlata maska, ki jo bosta na današnji slovesnosti v Moskvi prevzela vodja Carmine Slovenice Karmina Šilec ter nemški skladatelj in režiser Heiner Goebbels.

Predstava When the Mountain changed its clothing/Ko gora spremeni obleko je dobila nagrado zlata maska za najboljšo tujo produkcijo, predstavljeno v Rusiji v letu 2015. Dotične gledališke nagrade se podeljujejo ob zaključku festivala Zlata maska, ki poteka vsako leto v Moskvi, zanje pa se v več kot 30 kategorijah potegujejo najuglednejše operne, baletne in gledališke hiše.

Napajanje v rezijanski tradiciji
Predstava Carmine Slovenice je nastala po motivih rezijanske pesmi Da pa Ćanynu na pobudo Karmine Šilec in v sodelovanju s Heinerjem Goebbelsom v produkciji nemškega Ruhtriennala. Od premiere v letu 2012 je gostovala na mnogih festivalih po svetu, oktobra 2012 pa je bila uprizorjena tudi v Mariboru ob začetku Festivala Borštnikovo srečanje.

Podelitev v moskovskem glasbenem gledališču
Marca lani je predstava gostovala v Moskvi v sklopu programa Context, ki predstavlja raznolikosti sodobnega gledališkega ustvarjanja. Prav to gostovanje ji je prineslo zlato masko, in sicer v družbi s prav tako nagrajeno predstavo Boris Godunov litvanske nacionalne drame.

Šilčeva in Goebbels bosta nagrado prevzela na podelitvi, ki bo kot sklep festivala potekala v glasbenem gledališču Stanislavski v Moskvi, prenašali pa jo bodo tudi na ruski nacionalni televiziji.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
zofija1
# 16.04.2016 ob 16:14
Ne razburjaj se, Matej037, umetnost nima meja, ČESTITKE ANSAMBLU.....
help
# 16.04.2016 ob 17:19
Matej037
Vse, kar si omenil. je samo primer normalnega, občiajnega in še precej skromnega sodelovanja med dvema državama, ki nimata obsolutnih nobenih interesov v medsebojnem antagonizmu. Razumem pa, da če si NATO džihadist, da to sproža neracionalne izbruhe jeze ala 12 letna punčka. Azov bataljon sprejema prostovoljce.
urigeller
# 16.04.2016 ob 22:01
Ma kaj za vraga kar naprej nekdo vlači politiko v kulturo ! Rajši se trudite vleči kulturo v politiko in v vaše komentarje !
Eleni
# 16.04.2016 ob 23:12
Nevmesni komentarji neosveščenih komentatorjev.
To je le ena izmed nagrad mednarodno uspešne Carmine Slovenice.
Čestitke! Ponosni smo, da imamo tak zbor!
kristt
# 22.04.2016 ob 12:38
Krasno. Kvaliteta se ceni
Matej037
# 16.04.2016 ob 16:25
Saj če bi šlo za osamljen primer, še opazil ne bi. Ampak slovenska rusofilija žal presega meje dobrega okusa. Tako, kot so pred desetimi ali petnajstimi leti vsi "poslovneži" rinili na Balkan (kljub temu, da bi lahko vedeli, kaj jih tam čaka), zdaj zaradi Krke in Janeza Škrabca klečeplazimo pred Rusi. Naj svoje generike prodajajo na Zahodu, če so res tako dobri. Tam se jim ne bo treba bratiti s politiki na ministrstvih, da bodo kaj prodali.
Matej037
# 16.04.2016 ob 16:03
Včeraj Počivalšek v Moskvo, danes Carmina Slovenica, julija pod Vršič sam Veliki diktator. Naš režim je večja sluga ruskega režima od Lukašenkovega.
Kazalo