Mariborska Drama bo sezono uvedla s poklonom Tomažu Pandurju in njegovo Brezmadežno. Foto: BoBo
Mariborska Drama bo sezono uvedla s poklonom Tomažu Pandurju in njegovo Brezmadežno. Foto: BoBo
SNG Maribor
Mariborsko gledališče napoveduje okrepljeno sodelovanje s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) iz Zagreba, s katerim poleg koprodukcije opere Don Pasquale uvajajo še Evropski abonma. Foto: BoBo
Edward Clug
Mariborski Balet bo zaznamoval 25 let delovanja Edwarda Cluga. Foto: BoBo

Dokončno podobo predstave bo izoblikovala dramaturginja Livija Pandur, le nekoliko pa bodo skrčili igralsko zasedbo. Sicer pa bo sezona SNG Maribor minila še v znamenju 25-letnice delovanja Edwarda Cluga in tesnejšega sodelovanja s Hrvaškim narodnim gledališčem (HNK) iz Zagreba.

Mariborsko in zagrebško gledališče vežejo sicer že dolgoletne vezi, zdaj pa si želijo povezati tudi občinstvo. S tem namenom so si domislili Evropski abonma, ki ponuja izbor šestih predstav iz produkcije obeh nacionalnih gledališč. Po ocenah intendantke HNK Zagreb Dubravke Vrgoč gre za edinstven projekt v Evropi: "Zdi se mi, da je to šele začetek nekega sodelovanja, v katerega bi morda lahko v prihodnje povezali še nekatera druga evropska mesta."

Za začetek Wagnerjevo Rensko zlato
Med gledališkima hišama pripravljajo več gostovanj, prvič pa bosta skupno produkcijo izvedli tudi operi. Gre za Donizettijevo komično opero Don Pasquale, ki bo premiero v Mariboru doživela konec septembra. Po besedah umetniškega direktorja Opere SNG Maribor Simona Krečiča si želijo, da bi poleg scene in kostumov vsaj enkrat med odroma zamenjali tudi pevce. Sezono bo opera odprla z veliko produkcijo Wagnerjevega Renskega zlata, ki bo v Mariboru uprizorjeno prvič. Sledila bo premiera Verdijeve operne mojstrovine Trubadur, od sezone pa se bodo poslovili s postavitvijo Šostakovičeve Lady Macbeth Mcenskega okraja.

Frljić, Buljan in Kica se spoprimejo s klasiki
V Drami bo po septembrski premieri Brezmadežne novembra na vrsti koprodukcija, ki jo pripravljajo z ljubljansko Dramo. Diego de Brea bo režiral igro Draga Jančarja Disident Arnož in njegovi. Ob koncu leta bodo uprizorili francoske dramske skice o ljubezni z naslovom Ponovna združitev dveh Korej v režiji Andreja Jusa. V prvi polovici leta 2017 se bodo trije uveljavljeni mojstri režijskih vizij spoprijeli s klasiki. Oliver Frljić bo na oder postavil grško tragedijo Medeja, Janusz Kica Letoviščarje Maksima Gorkega, Ivica Buljan pa se bo spoprijel s pereče aktualnim besedilom Ljudožerci Gregorja Strniše.

25 let Clugovega umetniškega vodenja
Balet bo v jesen vstopil z neoklasičnim baletom Jevgenij Onjegin v koreografiji Valentine Turcu. Drugi del baletne sezone pa bo zaokrožil baletni triptih Carmen - Favn - Bolero v koreografiji Turcujeve, Cluga in švedskega plesnega ustvarjalca Johana Ingerja.

V počastitev 25-letnice Clugovega umetniškega delovanja v Mariboru bodo koreografu septembra posvetili teden, v sklopu katerega bodo med drugim predstavili njegove koreografske uspešnice na tujem.

Poleti pripravljajo več nastopov na prostem. Po operni noči, ki jo nocoj prirejajo v mariborskem Mestnem parku, bodo julija nadaljevali še v Portotoržu, z dvema predstavama pa bodo letos sodelovali tudi na festivalu Lent.