Dušan Moravec je bil soustanovitelj Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer je med letoma 1949 in 1962 deloval tudi kot prvi dramaturg. Foto: SAZU
Dušan Moravec je bil soustanovitelj Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer je med letoma 1949 in 1962 deloval tudi kot prvi dramaturg. Foto: SAZU

Dušan Moravec se je rodil 4. oktobra 1920 v Ljubljani. Po maturi je obiskoval Filozofsko fakulteto ljubljanske univerze, ob okupaciji pa je študij prekinil in se vključil v delo Osvobodilne fronte.

V tem času je bil v italijanskih taboriščih, pozneje vojni dopisnik v NOV in nazadnje član uredništva Slovenskega poročevalca, kjer je skrbel predvsem za kulturno rubriko. Urednik te rubrike pri dnevniku Slovenski poročevalec je ostal tudi po vojni v Ljubljani. Leta 1948 diplomiral iz slovenske, južnoslovanske in primerjalne književnosti.

Položeni temelji MGL-ja
Še posebej pomembno je njegovo sodelovanje pri ustanavljanju novega Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer je med letoma 1949 in 1962 deloval tudi kot prvi dramaturg te ustanove. Tam je zasnoval tudi specializirano teatrološko Knjižnico MGL, v kateri dela izhajajo še danes.

V obdobju med letoma 1962 in 1975 je prevzel vodenje gledališkega muzeja in ga preusmeril k raziskovalnemu delu. Zasnoval je tudi temeljno publikacijo s področja gledaliških raziskav, ki se je pozneje preoblikovala v Slovenski gledališki letopis.

Raziskovanje in urednikovanje
Po upokojitvi se je kot dramaturg, teatrolog, literarni in gledališki zgodovinar ter od leta 1976 izredni, od leta 1981 pa redni član razreda za filozofske in literarne vede SAZU povsem posvetil raziskovalnemu in uredniškemu delu.

Obsežno je predvsem Moravčevo uredniško delo pri gledaliških listih in revijah, še posebej pri zbirki Zbrana dela slovenskih pesnikov in pisateljev ter pri publikacijah Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Med njegovimi monografijami o zgodovini slovenskega gledališča so Slovensko gledališče Cankarjeve dobe, Slovensko gledališče od vojne do vojne, Temelji slovenske teatrologije, Iskanje in delo Ferda Delaka, Portreti pozabljenih igralcev in Sto slovenskih dramskih umetnikov.

Prejel je tudi mnoga priznanja in nagrade, med katerimi najdemo nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, zlato značko Borštnikovega srečanja, red republike s srebrnim vencem, Schwentnerjevo nagrado, srebrni častni znak svobode in druge.

Dušan Moravec je umrl v sredo, star je bil 94 let.