Pagesova velja za eno od pionirk dojemanja flamenka kot umetnosti v razvoju in za moderno interpretinjo tega plesa. Foto: EPA
Pagesova velja za eno od pionirk dojemanja flamenka kot umetnosti v razvoju in za moderno interpretinjo tega plesa. Foto: EPA
Po umetničinh besedah flamenko jasno pokaže, kako lahko združitev kultur, ras in religij ustvari skupni odmev. Foto: EPA
Za svoje delo je Pagesova prejela številne nagrade, tako v Španiji kot po svetu. Med drugim je leta 2007 prejela prvo nagrado za kulturno ustvarjanje mesta Madrid, leta 2009 in 2012 pa je nagrado občinstva na festival flamenka v Jerezu, ki velja za enega najbolj prestižnih festivalov. Foto: EPA

V ljubljanskih Križankah je v sklopu 62. festivala Ljubljana ponovno gostovala španska plesalka flamenka Maria Pages. Predstavila se je s projektom Avtoportret, ki prvič zaživel leta 2008 v Tokiu in je nastajal kar dve leti na pobudo slovitega Mihaila Barišnikova, so zapisali organizatorji festivala.

Plesalec in koreograf Mihail Barišnikov je Pagesovi predlagal, naj ustvari koreografijo, ki jo bo oživila kot osebnost, kot plesalko in ustvarjalko. Projekt je med drugim prejel nagrado kritike na 15. bienalu flamenka leta 2008 in nagrado občinstva za najboljši projekt na 13. festivalu v Jerezu leta 2009.

Poleg Pagesove, ki je projekt zrežirala in zanj s Josejem Barriosom pripravila koreografijo, bodo v Križankah v ritmih strastnega plesa zaplesali še Isabel Rodriguez, Maria Vega, Eva Varela, Barrios, Jose Antonio Jurado in Paco Berbel. Projekt bosta vokalno obarvala Ana Ramon in Juan de Mairena, glasbeno pa Ruben Levaniegos, Isaac Munoz (oba kitara), Chema Uriarte (tolkala) in David Moniz (violina).

Biseri španske književnosti
Projekt je nastal po besedilnih in glasbenih predlogah Joseja Saramaga, Antonia Machada, Miguela Hernandeza, Federica Garcie Lorce, Bena Sahla, Alberta Corteza, Joseja "Fytyja" Carrilla in Munoza. Dela je priredil in uglasbil Ruben Levaniegos.

Rojena v andaluzijski zibelki plesa
María Jesús Pagés Madrigal, kot je njeno polno ime, se je rodila leta 1963 v Sevilli, mestu, ki je neločljivo povezano s flamenkom, zato ne preseneča, da jo je zasvojil že kot mlado dekle. Kot profesionalna plesalka je začela svojo kariero v skupini oz. ansamblu Antonia Gadesa. Leta 1990 je ustanovila svoj plesni ansambel, s katerim navdušuje po vsem svetu. Poskusila se je tudi v filmskem svetu, med drugim se je podpisala pod koreografije za filme Carmen, El Amor Brujo in Flamenco, ki jih je režiral Carlos Saura.

Flamenko kot odmev kultur, ras in religij
Njene koreografije temeljijo na prvinah tradicionalnega flamenka, kjer pa potem raziskuje njegove meje tako navznoter kot navzven. Da je plesni svet brez meja, je dokazala tudi s sodelovanjem v nastopu Riverdancea, ki je leta 1995 vključeval tudi nastop Marijine skupine na glasbo irskega skladatelja Billa Whelana.

V srce flamenka z Mario Pages
V srce flamenka z Mario Pages