Prizor iz predstave Močan rod. Foto: Mare Mutić
Prizor iz predstave Močan rod. Foto: Mare Mutić
Močan rod
Fašizem, tako Fleisserjeva, se po drugi svetovni vojni ni končal. Foto: Mare Mutić

Osrednja tema nove sezone, v kateri bodo gledalci lahko videli štiri premiere, bo družina kot celica, v kateri se rojevajo težave, ki se širijo na družbo. Kot je povedala vodja umetniškega oddelka gledališča in dramaturginja Marinka Poštrak, so vse premiere "na neki način butične, ker je vsaka posebej izjemna glede teksta ter tudi glede izbire režiserja in sodelavcev".

Prva bo na vrsti že omenjena premiera predstave Močan rod. Gre za prvo uprizoritev besedila Fleisserjeve, sodobnice Bertolta Brechta, v Sloveniji. "Gre za kritično ljudsko igro, v kateri avtorica s kritično ostjo prikazuje situacijo tik po drugi svetovni vojni, ko naj bi slavili zmago nad fašizmom, tudi nad fašizmom v miselnosti, a se pravzaprav le ta nadaljuje v malih ljudeh," povzema Poštrakova.

Pozneje bodo na oder postavili še predstave Praznovanje po besedilu Harolda Pinterja in v režiji Matjaža Zupančiča, Mrtvec pride po ljubico Svetlane Makarovič v režiji Jerneja Lorencija ter predstavo Jaz Batman, namenjeno mlademu, pa tudi odraslemu občinstvu po naročenem besedilu in v režiji Vinka Möderndorferja.

Z igro nad provincialnost
Predstava Močan rod tematizira, kako lahko pohlep uniči medsebojne odnose, Jaz Batman se dotika nasilja nad mladimi, besedilo Makarovičeve pa govori o tem, da svetu vladajo preračunljivost, koristoljubje, pomanjkanje sočutja in solidarnosti. Skozi vse produkcije se tako odražata tudi geografska in mentalna provincialnost sodobnega sveta.

Veliki projekt Prešernovega gledališča Kranj bo znova Teden slovenske drame. Začel se bo 27. marca, na svetovni dan gledališča, po napovedih Poštrakove po bo glede na zanimanje iz tujine "zelo, zelo mednarodno obarvan". Teden drame bo uvedla premiera predstave Mrtvec pride po ljubico.