Mestno gledališče Ptuj Foto:
Mestno gledališče Ptuj Foto:
Alen Jelen
Alen Jelen je režiser in umetniški vodja Gledališča ŠKUC. Za režijo Družbe na poti v izvedbi MGL in ŠKUC gledališča, za umetniško vodenje ŠKUC gledališča in za radijske režije v letu 2010 je prejel bršljanov venec Združenja dramskim umetnikov Slovenije. Je tudi selektor bienalnega festivala Monodrama Ptuj. Foto: ZDUS
Igor Samobor
Igor Samobor se bo drugič lotil izziva režije. Član ansambla ljubljanske drame je sicer rojeni Ptujčan. Foto: MMC RTV SLO
Jernej Lorenci
Jernej Lorenci bo uprizoril Dantonovo smrt. Georg Büchner je svojo prvo dramo, Dantonovo smrt, napisal pri 22 letih, le dve leti pred smrtjo. Büchnerja je zanimala zgodovina francoske revolucije, spraševal se je, kakšne spremembe prinaša in kdaj se konča. Besedilo so razumeli kot dramo za branje in je na svojo uprizoritev čakalo več kot 60 let, doživelo pa je tudi več filmskih in televizijskih uprizoritev.
Bernard-Marie Koltès: Sallinger
Bernard-Marie Koltès. Ivica Buljan je uprizoril že kar nekaj dramskih besedil Bernard-Marie Koltèsa. Noč čisto na robu gozdov (sicer priredba lastne predstave iz leta 2000, obakrat z igralcem Robertom Waltlom) je bila na festivalu Monodrama Ptuj 2010 izbrana za najboljšo predstavo. Foto: Mini teater

Prihajajoča gledališka sezona bo že del Evropske prestolnice kulture in tako je tudi repertoar sestavljen s pogledom na omenjeni projekt, kot je dejal direktor gledališča Peter Srpčič. Načrtujejo pet predstav, od katerih so štiri namenjene tudi programu Evropske prestolnice kulture. Srpčič je med gostujočimi režiserji izpostavil Jerneja Lorencija, Igorja Samobora in Ivico Buljana, napoveduje pa tudi gostovanja uglednih igralskih imen; svojega igralskega ansambla namreč Ptujsko gledališče nima. Kar štiri predstave se pripravljajo v sodelovanju z drugimi gledališči.

Kurent in ljubezenska zgodba
Sezono bo začel igrani lutkovni muzikal po dramskem prvencu pesnika Aleša Štegra Kurent v režiji Saše Jovanovića in Petra Srpčiča, ki bo nastal v koprodukciji z Lutkovnim gledališčem Maribor, namenjen pa bo mlajšemu občinstvu. V koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj bodo predstavili sodobno ljubezensko zgodbo avstrijskega novinarja in pisatelja Daniela Glattauerja Proti severnemu vetru. V uprizoritvi, ki jo bo režiral Alen Jelen, se bosta predstavila Vesna Pernačič in Rok Vihar.

Projekti prihodnjega leta z vidnejšimi imeni
Marca prihodnje leto bo Vdovin zmenek na slepo režiral Igor Samobor, igralec ljubljanske Drame, ki je svoj režijski prvenec Kuhinja po meri, vsakdanje srhljivke ustvaril prav na Ptuju (v koprodukciji z Gledališčem Glej). Vdovin zmenek na slepo Israela Horowitza govori o življenju delavskega razreda, postavljen v provincialno okolje, ki nekoliko spominja tudi na Ptuj.

Dantonova smrt nemškega avtorja Georga Büchnerja v režiji Jerneja Lorencija bo po Srpčičevih besedah eden od umetniških vrhuncev sezone. Spomnimo, Lorencijeve Žabe Ptujskega gledališča so na Festivalu Borštnikovo srečanje (FBS) 2010 prejele nagrado Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev pretekle sezone, Pia Zemljič pa igralsko nagrado FBS za vlogo Babice in Evice v tej predstavi. Tokratni projekt pripravljajo v koprodukciji s Slovenskim mladinskih gledališčem.

V koprodukciji z Mini teatrom Ljubljana bo zadnjo premiero sezone režiral Ivica Buljan. Na oder bo postavil besedilo Bernard-Marie Koltèsa, čigar besedila je uprizarjal že večkrat. V samoti bombažnih polj velja za visoko pesem postmoderne dramatike in je Koltèsovo najzahtevnejše delo, uprizoritev pa bo potekala na prostem.

Ptujsko gledališče nadaljuje ponudbo dveh klasičnih abonmajev za odrasle in mladino, raznoliki dogodki pa potekajo tudi v dramskem studiu in gledališki galeriji.

Slovenski festival komornega gledališča Skup 2012
Aprila se bo že sedmič odvil bienalni slovenski festival komornega gledališča Skup 2012, ki nudi pregled produkcij manjšega formata in nagrajuje njihove dosežke. Tokratni festival bodo v skladu z razpoložljivimi sredstvi skušali internacionalizirati.

Nejasnosti glede vključevanja v EPK
Proračun Mestnega gledališče Ptuj znaša okoli 200.000 evrov na leto, zato repertoar načrtujejo s pomočjo koprodukcij. Koliko dodatnih sredstev bodo prejeli od EPK-ja, trenutno še ne vedo, jasno ni niti, kdo na Ptuju trenutno sploh koordinira ta projekt. Srpčič kljub temu zagotavlja profesionalno izvedbo načrtovanega repertoarja.