Že najmlajše je treba učiti strpnosti in prijaznosti do soljudi. Foto: RTV SLO
Že najmlajše je treba učiti strpnosti in prijaznosti do soljudi. Foto: RTV SLO
Besedilo je izvirno slovensko, pozornost mladih gledalcev je usmerjena k jeziku in naravi. Likovna podoba črpa metaforiko iz rastlinskega in živalskega sveta ter jo na preprost način postavlja v svet otroške domišljije. Foto: Mini teater

Premiera lutkovno-igrane predstave za otroke Riba, raca, rak, besedilo je napisala Tarcisia Galbiati, se je odvila v dvorani Mini teatra na Ljubljanskem gradu.

To je zgodba o petletni Katki, ki še ne zna izreči črke R, zato jo vrstniki v vrtcu zasmehujejo. Katka verjame, da ji bo račka, ki plava v potoku, pomagala najti črko R. Seveda čofne v vodo in se hudo prestraši. Mama jo odnese domov, kjer Katka zaspi in sanja. V sanjah jo Zlatoračka ponese v Cvetni vrt, kjer se v cvetkah skrivajo črke: A v Trobentici, E v Marjetki, L v Liliji, Z v Zvončku, U v Tulipanu, S v Jasminu in R v prelepi Vrtnici, ki pa je prav danes hudo prehlajena. Kako bo mala Katka pomagala Vrtnici ozdraveti, da ji bo ta lahko podarila črko R? In kako sploh lahko kdo vstopi v Cvetni vrt, ki ga skrbno čuva strašni Rak Samorak? Se bo z njim spopadla ali ga bo s čudovito pesmico spremenila v prijazno bitje? Seveda se zgodbica srečno konča.

Oživljanje pozabljenih vrednot
Predstava oživlja vrednote, ki so v današnjem svetu potrošništva pozabljene (lepota narave, čistost jezika, pomoč v stiski, dobrota ...). Usmerjanje otrok k prijaznosti in strpnosti je pomemben dejavnik pri vzgoji naših najmlajših, ki bodo pozneje, ko odrastejo, oblikovali našo družbo. Visoke cilje je mogoče uresničevati tudi ob vzporednem razvijanju pozitivnih in kakovostnih medsebojnih odnosov.

Za režijo in dramaturgijo je poskrbela Kim Komljanec, skupaj z Leo Menard, Dunjo Zupanec, Emirjem Jušičem Piberjem in Igorjem Štamulakom, pa tudi za igro in animacijo. Avtorska glasba in priredba songov Urbana Kodra sta delo Boštjana Gombača in Igorja Leonardija, likovna podoba in kostumografija, scenografija in oblikovanje svetlobe pa Katje Komljanec Koritnik. Lutke sta oblikovali in izdelali Mateja Šušteršič in Neva Vrba.