V predstavi Marjetka stran 89, ki jo je režiral Sebastjan Starič, igrajo Lenka Blejec, Katja Fajdiga, Maja Ferkulj, Katja Ogrin in Zala Simčič. Foto: Šentjakobsko gledališče/Bor Slana
V predstavi Marjetka stran 89, ki jo je režiral Sebastjan Starič, igrajo Lenka Blejec, Katja Fajdiga, Maja Ferkulj, Katja Ogrin in Zala Simčič. Foto: Šentjakobsko gledališče/Bor Slana
Gregor Usenik
Gregor Usenik je postal v. d. direktorja Šentjakobskega gledališča Ljubljana in tako nasledil Leopolda Pungerčarja. Foto: Šentjakobsko gledališče

Predstavo bodo premierno uprizorili drevi, pod režijo igre v obliki gledališkega kabareta pa se podpisuje Sebastjan Starič. Gre za igro nemškega dramatika Lutza Hübnerja, ki je navdih za naslovno junakinjo dobil v Marjetki iz Goethejevega Fausta.

16 let pozneje …
Starič, ki je tudi koreograf predstave, je na novinarski konferenci povedal, da je režijo prevzel z veliko odgovornostjo, saj je predstava iz leta 2000 z Mojco Funkl in Gojmirjem Lešnjakom - Gojcem obveljala za uspešnico. Ker se je zavedal, da že naslov igre nakazuje na ženski princip, se je odločil, da bo v predstavo vključil le igralke. Za obliko si je izbral satirični kabaret, ki se ga po njegovih besedah v Sloveniji redko kdo loti.

Dramsko delo v prevodu Darka Čudna prinaša deset prizorov, v katerih različni režiserji uprizarjajo Marjetko iz Goethejevega Fausta. Hübnerjevo besedilo opisuje predvsem zaodrje, vaje in ne toliko same predstave na odru, je povedala dramaturginja Brina Klampfer, ki je Stariču pomagala tudi pri režiji.

V predstavi igrajo Lenka Blejec, Katja Fajdiga, Maja Ferkulj, Katja Ogrin in Zala Simčič. Za precej izčiščeno kostumografijo je poskrbel Bojan Vister skupaj s Klaro Zupan, scenografinja je Ana Rahela Klopčič, avtor glasbe Dejan Došlo.

Nove vodstvene sile
Šentjakobsko gledališče Ljubljana pa v novo sezono vstopa tudi z novim vodstvom. Upravni odbor po novem sestavljajo predsednik Damijan Perne, Žiga Sedmak, Rok Glavan, Janez Pogorelec, Maja Jaklin, Gašper Pavc in Gregor Usenik, ki je postal tudi v. d. direktorja Šentjakobskega gledališča Ljubljana in tako nasledil Leopolda Pungerčarja.

Pred okroglimi 100. jubilejem
Usenik je ob predstavitvi povedal, da so med večje izzive spadajo finančna in prostorska vprašanja. Med prizadevanji je izpostavil predvsem boljši dialog z Mestno občino Ljubljana, pri katerem je doslej po njegovem mnenju prihajalo do šumov. Želi si okrepiti vlogo gledališča pri kulturnem in turističnem utripu mesta, precej naporov pa bodo vložili tudi v priprave za leto 2021, saj bodo takrat slavili 100. jubilej gledališča.

Premiera predstave Marjetka stran 89 v Šentjakobskem gledališču Ljubljana bo drevi ob 19.30.