Vlogo na smrt bolnega Louisa interpretira Marko Mandić. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Vlogo na smrt bolnega Louisa interpretira Marko Mandić. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan
Marko Mandić, Samo konec sveta
Jean-Luc Lagarce (1957-1995) se je podpisal pod 25 iger, vendar pa nobena ni bila objavljena, dokler je bil še živ. Foto: SNG Drama Ljubljana/Peter Uhan

Ljubljanski gledališčniki so si za prvo predstavo sezone izbrali Samo konec sveta Jeana-Luca Lagarcea. S predstavo, ki jo je režiral francoski režiser Philippe Calvario, je prezgodaj umrli dramatik prvič predstavljen slovenskemu občinstvu.

Igro Samo konec sveta je Lagarce napisal leta 1995, ko se je že zavedal svoje neozdravljive bolezni. To začutimo tudi v sami igri, ki pa po besedah režiserja kljub temu ni morbidna. Calvario jo opisuje kot predstavo, ki pripoveduje o skrivnostih in o tistem, kar je treba povedali ali ne povedati. Podobno torej, kot se Hamlet sprašuje 'biti ali ne biti'. Glavni protagonist je 34 star Louis, ki se po nekaj letih odsotnosti vrne domov z namenom, da družini pove, da bo umrl. Ker pa vsi pripovedujejo le o sebi, sam ne pove ničesar.

Predstavo so snovali:
V predstavi nastopajo Marko Mandić (Louis), Veronika Drolc (njegova sestra), Valter Dragan (brat), Milena Zupančič (mati) in Petra Govc (bratova žena). Dramaturginja predstave je Diana Koloini. Scena in kostumi so delo Karin Serres, glasbo pa je napisal Mitja Vrhovnik Smrekar. S prevajanjem dela se je spopadla Suzana Koncut. Predstava je nastala v koprodukciji z ljubljanskim Mini teatrom in s CIE Philippe Calvario.

Strogo zasledovanje avtentičnosti
Po besedah Diane Koloini na prvi pogled Lagarceova dramatika ni nič posebnega. Dramatik vpleta številne motive in izrazne postopke, ki so značilni za druge avtorje. Tudi njegovi protagonisti so navadni ljudje brez velikih zgodb in z večnimi, klasicističnimi temami. A pozorno branje razkriva Lagarceovo izjemnost v ostrini iskanja lastnega izraza in resnice ter v strogem in natančnem zasledovanju avtentičnosti. To opaža Koloinijeva v posebnem jeziku, ki je skrajno artistično izdelan, vendar zveni zelo prepričljivo.

Gre za prvo premiero, odkar je mesto ravnatelja v Drami prevzel Ivo Ban. Dolgoletni igralec ljubljanske Drame sicer napoveduje plodno sezono. V devetih mesecih bodo uprizorili 11 premier, ob tem pa izpolnili tudi dolg iz prejšnje sezone, predstavo Mihaila A. Bulgakova Zarota svetohlincev ali Moliere.