Umetniški vodja je predlagal šest abonmajskih predstav, spremljevalni program in zunajabonmajsko ponudbo. Foto: RTV SLO
Umetniški vodja je predlagal šest abonmajskih predstav, spremljevalni program in zunajabonmajsko ponudbo. Foto: RTV SLO
Romulus Veliki
Program nove sezone bo SSG podrobneje predstavil septembra; lani so se na odru zvrstile štiri premiere. Foto: SSG Trst
Miranda Caharija, dobitnica Borštnikovega prstana
Miranda Caharija je dolgoletna članica igralskega ansambla v Trstu. Foto: RTV SLO

Umetniški vodja Marko Sosič je upravnemu svetu predlagal šest abonmajskih predstav, od tega štiri produkcije in dve gostujoči predstavi, na odru tega profesionalnega slovenskega gledališča v Trstu pa bo mogoče videti tudi eno zunajabonmajsko produkcijo in dve predstavi za otroke.

Nova sezona, ki jo bo vodstvo natančneje predstavilo septembra, se bo začela s predstavo Bakhantke, pri kateri bo s SSG-jem sodeloval SNG Nova Gorica. Vaje zanjo se bodo nadaljevale konec avgusta; 28. 8. bo Slovensko stalno gledališče tudi sprejelo v službo svoj umetniški in tehniški ansambel.

Družine skupaj v gledališče
Upravni svet je razpravljal tudi o spremembah statuta, za katere se zavzema. Dokončnih odločitev še ni sprejel, je pa naročil Andreju Crismaniju, naj spremembe prouči. Poleg tega so se člani sveta seznanili s projektom gledališke šole, odobrili pa so tudi nov abonmajski red, namenjen družinam z otroki. Te bodo lahko zdaj v gledališče zahajale skupaj, tudi če so otroci še premajhni za zbrano spremljanje dogajanja na odru; v gledaliških prostorih bo organizirano otroško varstvo.

Nekoliko večjim otrokom bosta namenjena abonmaja Morski pes in Zlata ribica, mladim pa abonma za višje šole. Sosič je v repertoarni načrt vključil tudi spremljevalni program, svojevrstno povabilo k abonmaju, in zunajabonmajsko ponudbo.

Štiri premiere in Borštnikov prstan
V iztekajoči se sezoni je Slovensko stalno gledališče postavilo štiri premiere; prvič je bilo mogoče spremljati predstave Romulus Veliki, Tihobitje v jarku, Moj Kras in Kampel, med vrhunci v obdobju 2005/2006 pa je treba omeniti tudi Borštnikovo srečanje. Na njem so Mirando Caharija, dolgoletno članico igralskega ansambla v Trstu, nagradili z najvišjim slovenskim gledališkim priznanjem, Borštnikovim prstanom.