Plesalčevo srce – vse ali nič je domišljijsko obarvana avtobiografska zgodba Jurija in Jagode Batagelj, je zgodba o vzponih in padcih, korupciji, navdihu in življenjskih preizkušnjah, skozi katere gre vsak plesalec. Foto: Španski borci
Plesalčevo srce – vse ali nič je domišljijsko obarvana avtobiografska zgodba Jurija in Jagode Batagelj, je zgodba o vzponih in padcih, korupciji, navdihu in življenjskih preizkušnjah, skozi katere gre vsak plesalec. Foto: Španski borci
Plesalčevo srce – Vse ali nič j
V plesni predstavi poleg Jurija in Jagode nastopa 13 najboljših slovenskih plesalcev svetovnega kova. Foto: Španski borci
Plesalčevo srce – Vse ali nič
Predstava prinaša intimne in skupinske točke s pridihom west coast swinga, argentinskega tanga, salse, flamenka, afrokubanskega čačačaja, mamba in drugih ritmov. Foto: Španski borci

Maksovo zgodbo pripoveduje plesno-gledališka predstava Plesalčevo srce: vse ali nič, ki jo bodo premierno uprizorili danes ob 20.15 v Španskih borcih. Pravzaprav je to delno zgodba mednarodno priznanih plesalcev Jurija in Jagode Batagelj, ki v avtobiografski zgodbi s priznanimi plesalci latinskoameriških in standardnih plesov prikazujeta izkrivljen svet tekmovalnega športnega plesa.
Jurij Batagelj igra torej Maksa, ki se razočaran nad plesnim svetom znajde v dilemi – ali nadaljevati plesno kariero ali za vedno sezuti plesne čevlje. Prisluhne nasvetu trenerja, ki ga usmeri v mesto uresničenih sanj - New York.
Barvitosti, igrivosti in spontanosti polne ulice New Yorka Maksa takoj navdušijo in pot ga zanese v enega izmed tamkajšnjih kubanskih klubov, kjer po naključju spozna Hope. Newyorčanko latinskih korenin igra Jagoda Bataglej, ta pa mu odkrije pot do pravega plesa med moškim in žensko, polnega ritmike in igrivosti.
Nastopajo še Domen Valič, Tomaž Šter in Anja Imamovič, Damir Halužan in Anna Mashchyts, Lara Keršmanc, Matej in Špela Kralj, Peter Majzelj in Maja Geršak ter Klemen Prašnikar in Alexandra Averkieva.
Od športa do umetnosti je le plesni korak
Jurij in Jagoda sta osvojila prva mesta na najrazličnejših mednarodnih prvenstvih po vsem svetu, med njimi tudi naslov zmagovalcev svetovnega pokala in naslov evropskih prvakov za leto 2010. Letos sta postala prvaka mednarodnega prvenstva United Kingdom Championships in osvojila naslov zmagovalcev velikega odprtega prvenstva Velike Britanije v Blackpoolu, ki velja za največje in najprestižnejše tekmovanje v latinskoameriških in standardnih plesih.
Plesalca k plesu ne žene le tekmovalni duh, ampak tudi strast do umetniškega izražanja. Pred petimi leti sta ustvarila prvo slovensko plesno-gledališko predstavo latinskoameriških in standardnih plesov, The 50's Show, ki je šestkrat razprodala Gallusovo dvorano Cankarjevega doma in dvakrat Narodni dom kulture v Sofiji, ki sprejme 5.000 gledalcev. Med drugim sta soustvarila tudi plesno-drsalni šov s svetovnima prvakoma v umetnostnem drsanju Albeno Denkovo in Maximom Staviskijem.