Predstava Something in the Basement predstavlja zgodbo Mary in Philipa, zdolgočasenega, v rutino razmerja ujetega para. Vse se spremeni, ko začne Mary slišati glasove v kleti. Foto: Pocket Teater Studio
Predstava Something in the Basement predstavlja zgodbo Mary in Philipa, zdolgočasenega, v rutino razmerja ujetega para. Vse se spremeni, ko začne Mary slišati glasove v kleti. Foto: Pocket Teater Studio
Pocket Teater Studio sprejme 20 obiskovalcev. Foto: Pocket Teater Studio
V prostorih gledališča je že gostovalo nekaj predstav, izvedli pa so tudi nekaj delavnic. Foto: Pocket Teater Studio

Kot pravi njegov ustanovitelj, v Sloveniji živeči mehiški pisatelj, igralec in režiser Carlos Pascual, ki v omenjeni predstavi tudi igra, se je ideja o ustanovitvi novega gledališča porodila iz njegove želje po gledališkem ustvarjanju v Sloveniji. "Po osnovnem poklicu sem pisatelj, vendar pa sem sočasno vedno deloval tudi v gledališču. V Sloveniji sem se srečal ne le z jezikovno oviro, ampak tudi z zaprtim sistemom državne strukture, povezane z umetniki. Mislim, da ta sistem predstavlja neke vrste nadzor," pojasnjuje osnovni vzgib za začetek. Kot pravi, doma ni nikoli sodeloval z državno financiranimi umetniki. "V Mehiki sem vedno mislil, da bi, če bi prejel državno podporo, postal neke vrste vladni sodelavec, s katere politiko se nisem strinjal."

Na vprašanje, kako gleda na slovensko gledališko sceno kot nekdo, ki prihaja iz popolnoma drugačnega kulturnega okolja, odgovarja, da ima Slovenija številne velike umetnike in dolgo gledališko tradicijo. "Ima velike igralce, režiserje, scenografe, vendar pa mislim, da je velik problem, ki ga ima Slovenija, povezana s tistim, kar sem omenil že prej. Politika javnega subvencioniranja je privedla do sistema pasivne odgovornosti, kjer lahko trajno ustvarja le nekaj izbrancev in kjer je delitev na resno in trivialno umetnost narejena preveč shematično."

Po njegovem mnenju obstaja prevelika lahkost delitve eksperimentalnih del na črno in belo: na pomembna in na tista, ki se obravnavajo kot zabava. "Tisti, ki si v Sloveniji želijo vnesti nov veter na gledališko sceno, so v brezupnem položaju," še pravi Pascual.

Predstava o paru, ki se osami iz družbe
Po Pascualovih besedah je prva lastna produkcija, predstava Something in the Basement (avtor je Don Nigro), prežeta s črnim humorjem, obravnava pa vprašanje negativne spirale, v kateri se običajno znajde par, ki se osami iz družbe, da bi se v celoti predal drug drugemu. "Predstavo smo pripravili predvsem, da bi pokazali, kako lahko v našem prostoru, ki je sicer zelo majhen, nastane neodvisna gledališka produkcija." Predstava, v kateri igra s Pio Prezelj, je na ogled še danes in jutri, potem pa bodo predstave na sporedu ob petkih.

Ksenja Tratnik

Zaživel je Pocket Teater Studio
Zaživel je Pocket Teater Studio