Repertoar so v SNG-ju prilagodili zmogljivostim novega prizorišča. Foto: SNG opera in balet Ljubljana
Repertoar so v SNG-ju prilagodili zmogljivostim novega prizorišča. Foto: SNG opera in balet Ljubljana
Novo prizorišče po projekcijah
Na novem prizorišču je prostora za 826 obiskovalcev.
Tokratna postavitev Traviate je bila premierno uprizorjena 22. aprila 2003. Foto: SNG opera in balet Ljubljana
Opera na Gospodarskem razstavišču

Oder in akustiko so v preurejeni Hali B, kjer bo SNG gostoval do konca obnove Opere, prvi preizkusili Adriana Kohutkova, Ariana Debeljak, Marina Djonlić, Sergej Kiselev, Marko Kobal in drugi nastopajoči v Verdijevi operi La Traviata. Glasbenikom je dirigiral Peter Feranec, koncertni mojster uprizoritve, ki je bila premierno postavljena 22. aprila 2003, pa je bil Igor Grasselli. Opera je bila izvedena v izvirniku, neveščim italijanščine so jo približali slovenski nadnapisi.

Na novem SNG-jevem prizorišču si lahko operne in baletne predstave ogleda več gledalcev kot v matični hiši ustanove; na voljo je nekaj več kot 800 sedežev, kar je nekaj več kot 200 več kot v Operi. Prostor za gledalce se stopničasto dviguje, oder pa je "na dnu" dvorane, poldrugi meter nad t. i. orkestrsko luknjo.

So bile napovedi točne?
Medtem ko je bila ureditev dvorane znana že pred skoraj enim mesecem, pa je ostajalo vprašanje, kakšna bo akustika novega prizorišča, na katerem bo SNG za začetek gostoval decembra in februarja, januarja pa se bo preselil v Cankarjev dom. Kot je povedal tehnični koordinator projekta Matjaž Arčan, je akustiko dvorane nemogoče napovedati, dokler ta ni popolnoma urejena, mogoče pa je narediti simulacije, ki lahko z 80-odstotno gotovostjo pokažejo, kakšen bo končni rezultat. Za Gospodarsko razstavišče so bile po njegovih besedah te napovedi dobre, ob obisku Traviate pa jih bodo lahko preverili tudi prvi gledalci.

Madjar in Ukmar zadovoljna
Pogodbo o dvoletnem gostovanju SNG-ja sta 16. novembra letos podpisala direktor Gospodarskega razstavišča Ante Madjar in ravnatelj SNG-ja Kristijan Ukmar, ki sta bila z dogovorom zadovoljna. Ta določa, da SNG za dve leti zakupi novourejeno dvorano, v kateri bodo potekale tudi končne vaje orkestra in pevcev, medtem ko imajo ti sicer vaje ločeno na različnih mestih po Ljubljani.

Soustvarjalci Traviate
Tako je bilo tudi pri pripravah za Traviato, ki jo postavljajo pod režijskim vodstvom Lutza Hochstraateja in njegove pomočnice Simone Pinter, na scenografiji Rudolfa Rischerja in v koreografiji Iva Kosija (ob pomoči Claudie Sovre). Pevce v kostumih Bettine Richter (ob pomoči Ine Čebular) bodo osvetile luči, postavljene po navodilih Edija Martinčiča. Vodja zbora je Martina Batič, lektorica Nevenka Verstovšek, korepetitorja pa Jelena Boljubaš in Gianluca Marciano.

Opera na Gospodarskem razstavišču