Oder
(3)
Janez Eržen
Janez Eržen je na odru MGL-a nastopal od sezone 1962-63 do upokojitve leta 1989. Foto: MGL
       Dolenjska mi tudi kot pokrajina najbolj prija zavoljo svoje miline. Odzven in odblesk mi je blizu tudi v upodabljanju odrskih likov, kadar gre za mehke in valovite prehode.       
 Janez Eržen o svoji rodni pokrajini
Eržen je odigral glavni vlogi v obeh Shakespearjevih najslavnejših tragedijah, Hamletu ter Romeu in Juliji. Foto: Arhiv MGL

Dodaj v

Umrl je igralec Janez Eržen

Na odru in malih zaslonih
10. februar 2009 ob 14:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

V 80. letu starosti je na slovenski kulturni praznik umrl upokojeni igralec Janez Eržen, dolgoletni član Mestnega gledališča ljubljanskega.

V Ivančni Gorici rojeni igralec je bil najprej član Prešernovega gledališča v Kranju (med letoma 1951 in 1954), nato pa je po vrnitvi iz Celja v 60. letih postal član Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), kjer je igral vse do svoje upokojitve leta 1989. V MGL-u se je izoblikoval v karakternega igralca in komika, pravijo v gledališču. Med njegovimi mladostnimi vlogami v ljubljanski gledališki hiši omenjajo Spaka v Shakespearjevem Snu kresne noči, naslovno vlogo v Hamletu, Romeu in Juliji, iz poznejšega obdobja pa si ga bodo zapomnili zlasti po vlogah Balantača v Vdovi Rošlinki Golarja.

Cankarja je imel v malem prstu
Nastopil je v vlogi Matička v Kreftovih Krajnskih komedijantih, Priorja v Strniševh Ljudožercih, Korla v Hiengovemu Večeru ženinov, Budalo v Iz take smo snovi kot kranjski komedijanti Mirka Zupančiča. Poleg tega je oživil tudi vrsto likov iz Cankarjevih iger, kot na primer Jermana in Župana v Hlapcih, Krištofa Kobarja in Župana v Pohujšanju v dolini šentflorjanski, Dolinarja v Jakobu Rudi in Grudna v komediji Za narodov blagor. Upodobil je še Resnicoljubnega v Dvanajstih porotnikih Roseja in Budjuhna in naslovnega junaka v Shakespearjevem Rihardu I.

Več kot 90 vlog
Janez Eržen je tako MGL zapustil po več kot 90 odigranih vlogah, za katere je prejel tudi dve nagradi ZDUS-a v letih 1961 in 1995, Severjevo nagrado (1977) in druge. Gledalci so ga lahko spremljali tudi na malih zaslonih, kjer je nastopal v TV-dramah, kot na primer Mali oglasi, TV-igrah Srečal sem dekle in Napravite mi to deželo zopet nemško ter filmu Onkraj.

V gledališču je spoznal tudi svojo življenjsko sopotnico Vero Perovo, s katero sta se skupaj zapisala ustvarjanju na gledaliških deskah Mestnega gledališča ljubljanskega.

Žalna slovesnost bo v MGL-u potekala 13. februarja ob 13.00.

M. K.

Hobson v škripcih
Ne budite gospe
Tramvaj poželenje
Prijavi napako
Komentarji
GG2
# 10.02.2009 ob 23:00
Res sožalje, družini. Dober igralec, tak z dušo!
nek6
# 10.02.2009 ob 19:08
Sožalje.
aaliyah
# 10.02.2009 ob 16:47
r.i.p.
Kazalo