Oder
Branko Miklavc
Branko Miklavc je bil 32 let oziroma vse do upokojitve leta 1982 član ljubljanske Drame, kjer mu bodo v sredo ob 13.00 pripravili tudi žalno slovesnost. Foto: RTV SLO
Branko Miklavc
Branko Miklavc se je gledalcem v spomin posebej zapisal z legendarnim Borivojem Pomarančnikom, ki si ga je sam tudi izmislil. Vanj je vstopal, ko se je spopadal s svetom, ki ni narejen po njegovi podobi, saj, kot je bil prepričan, ta preveč časti povprečnost in anonimnost. Foto: RTV SLO
VIDEO
Legende velikega in maleg...

Dodaj v

Umrl je legendarni "Pomarančnik" Branko Miklavc

Veliki igralec, ki je zase pravil, da ni nikoli sodil med "izbrance"
11. oktober 2011 ob 17:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V 90. letu starosti je umrl Branko Miklavc, začetnik modernega igralstva, igralec gledališča absurda, žlahtni komedijant, prava zakladnica spominov in živa priča vzpona povojnega slovenskega gledališča.

Tako so igralca, ki se ga starejši ljubitelji gledališča spominjajo po njegovih monodramskih in pantomimskih nastopih, likih iz sodobne dramatike ter karakternih vlogah iz železnega repertoarja ljubljanske Drame, opisali v Združenju dramskih umetnikov Slovenije.

Gledališče je Miklavca pritegnilo, ko je v vlogi Rodstandovega Cyranoja videl nastopiti Ivana Levarja, s katerim se je srečeval tudi pozneje. Leta 1977 je v nastopu Ura pri Ivanu Levarju razkril dileme igralskega ustvarjanja in s svojo tragikomičnostjo izpovedal Leverajeve anekdotične dogodivščine iz časov, ko je še nastopal kot operni pevec.

Znan je bil tudi po monodramah, ki so bile prežete z njegovo igralsko podobo. Za Moj premalo slavni stric je prejel Župančičevo in Badjurovo nagrado, v vlogi pa na iskriv način prikazal življenje svojega strica, znanega Ljubljančana Staneta Derganca-Verigarja, ki se je med drugim kot telovadec udeležil olimpijskih iger.

Tragikomični Borivoj Pomarančnik
Sam je ustvaril lik Borivoja Pomarančnika, s katerim se je boril proti kruti gledališki usodi in igralski zagrenjenosti. Velikokrat je bil namreč prezrt in odrinjen in tudi sam večkrat poudaril, da ni bil nikoli med izbranci ter nikoli ni sodil mednje. Pomarančnik je bil pozneje izhodišče za več izpeljank, med njimi vojaka, gangsterja, športnika, filozofa, kapitalista, norčka in zvezdnika, v osnovi pa je šlo za lik tragikomične podobe igralca, antijunaka, v katerem se samoironija prepleta s človeškimi slabostmi ter stranpotmi, zablodami in sanjami.

Oglejte si tudi portret Branka Miklavca, ki ga je v seriji Legende velikega in malega ekrana pripravil Slavko Hren.

V slovenskih filmskih klasikah
Bil je tudi filmski igralec – videli smo ga v Desetem bratu v režiji Vojka Duletiča, Na svoji zemlji Franceta Štiglica in Kekcu Jožeta Galeta -, nastopal pa je tudi v radijskih igrah. Prav tako se je posvečal pisanju poezije in proze, kjer ga je nagovarjal zlasti mistični svet.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
lookaaa
# 11.10.2011 ob 18:38
ri.p. legenda je odsla
Hudomuh
# 11.10.2011 ob 21:25
400 zelenih slonov, odšel je slovenski Tofsi. Naj mu bo lahka zemlja!
gregorsu
# 11.10.2011 ob 21:28
pred tako veličino so največje besede majhne.

je prevelik, da bi po njem poimenovali cestno vpadnico in
je prevelik, da bi ostali brez njegovega trga, ulice...

miklavc, ježek, sever.... so pravi junaki slovenstva in človeštva. to so ljudje igre, besede in modrosti, zaradi katerih je vredno živeti.

zagotovo se mu bom poklonil, če izvem, kje bo pokopan!
rdečinavijač
# 11.10.2011 ob 19:14
Njega se pa spomnim še iz mladih dni v 80-it letih. Res super igralec...
Hallenbeck
# 11.10.2011 ob 22:49
Me je kar streslo ob tejle novici. Pa ravno prejšni teden sem nekaj brskal o njemu po netu. Naj počiva v miru.
espero
# 12.10.2011 ob 08:50
Vedno nasmejan in dobrohoten , takega se spominjam. Čudovit človek in pravi umetnik na katerega je Slovenija lahko ponosna, bi rekel , človek iz ozadja , nikdar se ni osebno izpostavljal , to pa krasi le velikega človeka. Pred davnimi leti sem mu še nosil časopis , še kot študent , in ga takrat spoznal. Nosil ga bom v srcu in to je najbolj pomembno. Počivaj v miru v Slovenski zemlji , kateri si dal največ kar si mogel.
PhaagaKhaan
# 12.10.2011 ob 03:26
40....zelenih slonov *

(..vsak od nas ima - svojih sto želja.Če je ena pametna, je druga trapasta. Štirideset,..Zelenih slonov. )
Chief_GrandeJuve
# 11.10.2011 ob 23:48
Počivaj v miru...
polzaliva
# 11.10.2011 ob 23:04
Branko, počivaj v miru. Hvala ti.
ozricAL
# 12.10.2011 ob 08:58
Naj počiva v miru. rtvslo bi lahko v spomin zavrtel vsaj zelene slone, če ne kakšno retrospektivo!
Kazalo