Kot velik poznavalec umetnosti vzhodne Evrope je bil Piotr Piotrowski eden najbolj izstopajočih umetnostnih zgodovinarjev s tega področja. Foto: Dejan Habicht/Moderna galerija
Kot velik poznavalec umetnosti vzhodne Evrope je bil Piotr Piotrowski eden najbolj izstopajočih umetnostnih zgodovinarjev s tega področja. Foto: Dejan Habicht/Moderna galerija

Z Moderno galerijo je sodeloval pred več kot petnajstimi leti kot eden izmed strokovnih svetovalcev pri ustanovitvi mednarodne zbirke Moderne galerije Arteast 2000+, bil je tudi član delovne skupine pri pripravi raziskovalnega projekta o konceptualni umetnosti vzhodne Evrope.

Nazadnje je bil v Ljubljani pred nekaj meseci, ko je v organizaciji Društva Igor Zabel v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova predstavljal globalno mrežo umetnikov NET, ki sta jo v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja zasnovala poljska umetnika Jarosław Kozłowski in Andrzej Kostołowski.

Poznavalec umetnosti vzhodne in srednje Evrope
Piotr Piotrowski je znan kot avtor številnih člankov in knjig o moderni in sodobni umetnosti, predvsem v kontekstu vzhodne in srednje Evrope. Bil redni profesor na oddelku za umetnostno zgodovino Univerze Adama Mickiewicza v Poznanu na Poljskem, kjer je bil v letih od 1999 do 2008 tudi direktor Inštututa za umetnostno zgodovino.

Eno leto je bil direktor Narodnega muzeja v Varšavi, pred tem pa kustos za sodobno umetnost v Narodnem muzeju v Poznanu. Bil je gostujoči profesor na varšavski univerzi, na univerzi Humboldt v Berlinu, Hebrejski univerzi v Jeruzalemu in na Bard Collegeu v New Yorku. V okviru svojega raziskovanja je gostoval na več mednarodnih inštitutih.

Prejel je tudi številne mednarodne nagrade, med drugim nagrado Jana Dlugosza, ki so mu jo podelili leta 2006 v Krakovu in nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo, ki so mu jo leta 2010 podelili za "pisanje umetnostne zgodovine v vzhodni Evropi, ki je komaj opazna v uveljavljeni tako imenovani svetovni zgodovini umetnosti".

Piotr Piotrowski je umrl v Poznanu na Poljskem v starosti 62 let.