Vogelnikova je diplomirala iz arhitekture in slikarstva, naredila splecialko iz grafike, največ svojega ustvarjalnega življenja pa je posvetila plesu. Foto: MMC RTV SLO
Vogelnikova je diplomirala iz arhitekture in slikarstva, naredila splecialko iz grafike, največ svojega ustvarjalnega življenja pa je posvetila plesu. Foto: MMC RTV SLO
Marija Vogelnik
Raznovrstne izkušnje je v sedemdesetih letih združila v ustvarjalni laboratorij Kinetikon, kjer so z intermedialnimi pristopi prepletali ples, besedno, glasbeno in filmsko ustvarjalnost. Foto: MMC RTV SLO

slovenskega plesa Marija Vogelnik.

Plesna in likovna pedagoginja ter kritičarka Marija Vogelnik je leta 1939 diplomirala iz arhitekture pri Jožetu Plečniku, svojo ljubezen do plesa pa je začela aktivneje razvijati 1932. leta, ko se je vpisala v plesno šolo Mete Vidmar.

Nato se je podala v Beograd, kjer je leta 1950 diplomirala iz slikarstva, dve leti pozneje pa je končala še specialko iz grafike. Raznovrstne izkušnje je v sedemdesetih letih združila v ustvarjalni laboratorij Kinetikon, kjer so z intermedialnimi pristopi prepletali ples, besedno, glasbeno in filmsko ustvarjalnost.

V istem času je vodila tudi uredništvo za resno glasbo in balet na takratni TV Ljubljana in Koper. Del njene literarne zapuščine je tudi zgodovinsko avtorsko delo "Sodobni ples na Slovenskem" (1975).

Tudi odmevna ilustratorka
Na likovnem področju velja omeniti, da je kot edina slovenska ilustratorka vključena v antologijo Svetovne sodobne otroške ilustracije Bettine Hurliman iz leta 1965, na začetku šestdesetih pa je bila tudi direktorica ljubljanjske oblikovne šole. Za svoje ilustracije je leta 2004 prejela nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo.

Leta 1999 je postala častna meščanka mesta Ljubljana. Rodila se je kot Marija Grafenauer 15. oktobra 1914 v Ljubljani, umrla pa je v v Bohinju v noči iz 8. na 9. avgust.

Mariji Vogelnik v spomin bodo
v sredo, 13. avgusta ob 22.20
na TV Slovenija 2
predvajali dokumentarni film
"Ženske iz nebotičnika",
pripoved o družini Vogelnik.