V skupini plesalcev, rojenih med letoma 1987 in 1994, sta nagrado za najboljšo idejo OPUS-a 2011 prejeli Špela Bajželj in Urša Dubravica z miniaturo Temu stolu manjka noga, ki sta jo ustvarili pod vodstvom mentorice Vite Osojnik v KD Qulenium Kranj, Plesna skupina Mana. Foto: Janez Eržen
V skupini plesalcev, rojenih med letoma 1987 in 1994, sta nagrado za najboljšo idejo OPUS-a 2011 prejeli Špela Bajželj in Urša Dubravica z miniaturo Temu stolu manjka noga, ki sta jo ustvarili pod vodstvom mentorice Vite Osojnik v KD Qulenium Kranj, Plesna skupina Mana. Foto: Janez Eržen
Prireditev OPUS – plesne miniature že vsa leta opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Foto: Ana Straže

Tekmovanje OPUS 1 - plesna miniatura 2012, ki poteka v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD), je namenjeno spodbujanju mladih plesalk in plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih solo plesov ali kompozicij za največ dva plesalca.
Ples na podlagi izbranih literarnih del
Mladi plesalci bodo nastopili v štirih starostnih skupinah, žirija, ki jo letos sestavljajo Snježana Premuš (predsednica), Tanja Zgonc in John Taylor, pa bo znotraj vsake skupine podelila nagrade za najboljšo miniaturo, najboljšo idejo in najboljšo plesno izvedbo. Vsi sodelujoči so ustvarili svoje koreografije na skupni izhodiščni temi – povezavi literature in plesa. Na podlagi izbranih literarnih del so vsebino, ki se je izoblikovala v glavi literarnega ustvarjalca in ki jo je ta prevedel v črke, besede, stavke in zaporedja, prevedli v medij plesa in jo postavili na prizorišče.
Samostojno raziskovanje lastnega plesnega izraza
Namen tekmovanja, za katerega so letošnje finaliste izbrali med 112 prijavljenimi koreografijami, je predvsem spodbujanje ustvarjalnosti. Plesalci se spopadajo z malimi plesnimi oblikami, ki so časovno omejene na od 2 do 3,5 minute, s poudarkom na samostojnem razvijanju plesne miniature. Mentor pri tem nastopi zgolj v vlogi nevsiljivega vodenja plesalca pri oblikovanje lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela, kar pri mladih spodbuja občutek zaupanja vase in v svoje ideje, so zapisali v JSKD.
Ob dvajsetletnici dodatne spodbude
Letos so v okviru prireditve poleg osrednjih strokovnih nagrad zasnovali še štiri izbore. Dve komisiji različnih generacij (ena v starosti med 9 in 13 let in druga v starosti med 15 in 22 let) bosta izbrali "džabest miniaturo", strokovna svetovalka za plesno dejavnost pri JSKD Nina Meško bo izbrala miniature, ki bodo 20. junija predstavljene v okviru Urškine srede z naslovom Preberi moj ples v Slovenj Gradcu, plesalec in koreograf Matjaž Farič bo izbral miniature, ki jih bodo plesalci predstavili na festivalu 7. Front@ sodobnega plesa v Murski Soboti, Zavod Federacija pa bo izbranemu mlademu plesnemu ustvarjalcu oz. ustvarjalki prihodnje leto produciral samostojni projekt.
Nastop plesnih miniatur se bo ob 20. uri nadaljevalo v Plesnem Forumu Celje s slovesnostjo in zabavo ob dvajsetletnici prireditve, na kateri se kalijo mladi plesalci, številni nekdanji udeleženci OPUS-a pa se danes plesno izobražujejo v tujini ali pa so uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.