Dramsko pisanje Ethana Coena je veliko manj poznano kot njegovo filmsko delovanje. Brata Coen slovita po odličnih zgodbah, čudaških likih in dobršni meri ironije. Od 80. pa do danes sta posnela kar nekaj filmov, katerih naslove pozna marsikateri tudi manj zagrizeni filmski ljubitelj. Foto: EPA
Dramsko pisanje Ethana Coena je veliko manj poznano kot njegovo filmsko delovanje. Brata Coen slovita po odličnih zgodbah, čudaških likih in dobršni meri ironije. Od 80. pa do danes sta posnela kar nekaj filmov, katerih naslove pozna marsikateri tudi manj zagrizeni filmski ljubitelj. Foto: EPA
Ethan Coen
Po dveh kratkih komičnih igrah Almost an Evening in Offices se bo novembra Ethan Coen predstavil s tretjo igro, kompilacijo treh komičnih enodejank z naslovom Happy Hour. Foto: EPA
Woody Allen
Na Broadwayu se uprizarja tudi Relatively Speaking, skupek treh komičnih enodejank, ki so jih napisali Coen, Woody Allen in Elaine May. Foto: EPA

Ethan Coen, sicer bolj poznan po filmih, ki jih ustvarja v tandemu z bratom Joelom (Fargo, Ni prostora za starce, Barton Fink, Pravi pogum, Veliki Lebowski, Zresni se, Millerjevo križišče, Morilci stare gospe), piše tudi za gledališče. Po kratkih komičnih igrah Almost an Evening in Offices, predstavljenih v Atlantskem gledališču v New Yorku, bo novembra na odru istega gledališča predpremierno uprizorjena serija njegovih novih treh komičnih enodejank Happy Hour.
Tvoje življenje bi lahko bilo slabše
S temi besedami gledališče promovira predstavo Happy Hour, ki naj bi gledalcu v treh igrah pokazala tudi "kako". Z nepogrešljivim Coenovskim humorjem in ironijo, seveda. Tri različne zgodbe so združene s temačno humornim, pronicljivim in inteligentnim pristopom, ki ga poznamo že iz filmov bratov Coen.
Vse tri zgodbe so na videz raznolike. Razdražena muha v baru, ki ima teorijo ali dve o tem, kaj je današnji svet postal, osamljena mlada moški in ženska, ki ne uvidita, da sta prava drug za drugega, ter poslovnež, ki ga ostudna motelska soba potisne do meja potrpežljivosti in si želi končati vse skupaj.
Predstavo bo režiral Neil Pepe, igrali pa bodo Cassie Beck, Aya Cash, Clark Gregg, Susan Hyon, Rock Kohli, Gordon MacDonald, Amanda Quaid, Ana Reeder, Joey Slotnick in Lenny Venito.
Tragikomičnost relativnosti
Coen se je pred kratkim v pisanju za gledališke odre povezal tudi z Woodyjem Allenom in scenaristko Elaine May in spisal tretjino predstave Relatively Speaking. Gre za kompilacijo treh enodejank, ki se prav zdaj uprizarjajo na Broadwayu, režiral pa jih je igralec John Torturro, ki je z bratoma Coen že sodeloval v filmih Milerjevo križišče, Barton Fink, Veliki Lebowski in Kdo je tu nor?
Woody Allen v svoji enodejanki Honeymoon Hotel gledalce povabi na neke vrste poročni dan, ki ga ne moreš pozabiti, Ethan Coen v Talking Cure predstavi posebno norost, ki lahko izvira le iz družine, Elaine May pa v George is Dead na smrt pogleda s komične plati.
Allen, May in Mamet s smehom proti smrti
Formulo sta Woody Allen in Elaine May že preizkusila. Leta 1995 sta se v pisanju treh kratkih iger združila z Davidom Mametom. Mametov Interview je bil neotesano in enigmatično zasliševanje odvetnika, prisiljenega odgovarjati na težka vprašanja o svojem življenju in karieri, Hotline Elaine May sklica o samomorilni prostitutki, ki prostovoljno dela na telefonski liniji za pomoč ljudem s samomorilnimi mislimi. Woody Allen je v zanj značilni zgodbi Central Park West govoril o psihiatrinji, ki odkrije, da jo mož vara z njeno najboljšo prijateljico, in medtem ko njo povabi na soočenje, njen mož načrtuje pobeg z mlado študentko. Tri komične enodejanke so pod skupnim naslovom Death Defying Acts leta 1995 na Broadwajskih odrih kraljevale skoraj leto dni.