Štirje performerji iščejo most med psihologijo vola in delavca. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana
Štirje performerji iščejo most med psihologijo vola in delavca. Foto: Lutkovno gledališče Ljubljana

Predstava, ki jo je navdihnila novela Prežihovega Voranca Boj na požiralniku oziroma tragična zgodba Dihurjevih, ki se borijo z neusmiljeno naravo, je primerna za starejše od 16 let. Ustvarjalci želijo s pomočjo tega motiva prikazati usodo današnjega mladega človeka: podobno kot požiralniki uničujejo zemljo koroške družine in s tem načenjajo njeno bivanjsko trdnost, je tudi položaj mladih v današnji družbi negotov.

Delavec in druge živali
Kot pojasnjujejo v gledališču, v predstavi raziskujejo fenomen delovne živali kot objekta (v noveli v tej vlogi "nastopa" vol Bavši) v primerjavi s človekom današnjega časa in prostora. "Z iskanjem podobnosti in razlik med obema pojavoma skušamo zaznati simbolne artefakte, gibe in geste, ki univerzalizirajo podvrženost subjekta razosebitvi in njegovo tako socialno kot intimno transformacijo v objekt koriščenja, v mašinerijo, v orodje, skratka v proletariat," so zapisali.

Vol - stroj, ki ga na koncu lahko poješ - se v igri transformira v človeškega delavca, torej uradnika ali delavca v tovarni. Poseben poudarek ima v predstavi problematika narave.

Režiser Andrej Jus se je rodil leta 1981 v Slovenj Gradcu. Leta 2007 je diplomiral na AGRFT-ju in od tedaj režiral v številnih gledališčih, tudi v tujini; leta 2009 je na oder Srbskega narodnega gledališča postavil predstavo Putujuče pozorište Šopalović.

V predstavi nastopajo Maruša Majer, Ana Urbanc, Nac Žuber in Laren Polič Zdravič.