Uprizoritev se osredotoča tako na WikiLeaksovo objavljanje vladnih depeš kot na Assangeevo zasebno življenje, zanimalo pa jih je tudi, kako je WikiLeaksovo razkrivanje skrivnih dokumentov Assangeevo zasebno življenje preneslo v javni prostor. Foto: EPA
Uprizoritev se osredotoča tako na WikiLeaksovo objavljanje vladnih depeš kot na Assangeevo zasebno življenje, zanimalo pa jih je tudi, kako je WikiLeaksovo razkrivanje skrivnih dokumentov Assangeevo zasebno življenje preneslo v javni prostor. Foto: EPA
Julian Assange
Avstralska uprizoritev ne bo neposredno romala na londonske odre, ampak jo bodo, menda zaradi aktualnosti, posodobili. Uprizoritev sicer ni prejela pretirano pohvalnih kritik, vsekakor pa je pozitivna eksplozivna gledališka odzivnost na aktualne družbene dogodke. Foto: EPA
Julian Assange
Za londonsko uprizoritev so zamenjali tudi režiserja in igralski ansambel; Wayna Harrisona bo nadomestila Lucy Skillbeck. Darren Weller pa bo ostal v glavni vlogi Juliana Assangea. Foto: EPA

Uprizoritev, ki spremlja del življenja Juliana Assangea in dogajanje v povezavi z razkritjem vladnih depeš, so premierno prikazali junija v Sydneyju, na odre pa so jo postavili po besedilu avstralskega dramatika Rona Elisha. Časovno je odrska zgodba postavljena v lansko leto, ko je WikiLeaks javnosti razkril skrivne vladne depeše, pripoveduje pa o režiserju, ki snema film o Assangeevem vzponu k slavi. Igralci igrajo realne osebnosti, vključno Baracka Obamo, Dmitrija Medvedjeva, avstralsko premierko Julio Gillard in seveda Juliana Assangea.
O Assangeu tudi zasebno
Režiser uprizoritve Wayne Harrison, poimenovane Stainless Steel Rat, je ob tem povedal, da jih zanimajo "gonilna sila zgodbe in sile, ki delujejo proti Assangeu na svetovni ravni". Predstava govori "o ljudeh, ki usmerjajo odločitve o tem, ali bodo Assangea podprli ali mu nasprotovali". Harrison je povedal še, da jih je pri uprizoritvi zanimalo predvsem, "kako je navdušenje nad razkritjem depeš preneslo Assangeeve zasebne posle na javni oder", o čemer govori film znotraj odrske uprizoritve.
Poleg dogodkov, povezanih z WikiLeaksovimi objavami depeš, se igra osredotoča tudi na Assangeevo življenje v Avstraliji, vključno z njegovimi zgodnjimi leti. Naslov uprizoritve je tako referenca na psevdonim, ki ga je Assange uporabljal na spletni strani za zmenkarije leta 2006. Ime njegovega profila je bilo Harry Harrison po avtorju znanstvenofantastičnega vohunskega romana Stainless Steel Rat. V tej knjigi se protagonist pridruži vohunski agenciji, ki sprejema večinoma nekdanje kriminalce, kot je bil tudi sam.
Neodločna uprizoritev
Predstavo bodo za londonske odre zdaj posodobili, da bi zagotovili aktualnost ob nedavnih dogodkih. Morda pa se razlog za to skriva tudi kje drugje, saj kritike predstave menda niso ravno prehvalile. Kot je zapisal Pierce Wilcox v Time Out Sydneyju, uprizoritev ni ponudila ne novih vpogledov v Assangeevo politiko niti v njegovo osebnost in se ni v popolnosti odločila niti za temeljito satiro ali norčavo komedijo niti za poučno mešanico dejstev in fikcije ali idejno dramo. Predstavi očita tudi pohlevno blage dialoge in dramsko predlogo, ki se nagiba k pripovedovanju, ne k prikazovanju, pri čemer tudi lik Assangea nikoli v polnosti ne vznikne na odru.
Weller ostaja Assange
Posodobljeno uprizoritev, naslovljeno z Man in the Middle, bo režirala Lucy Skillbeck, glavni igralec pa ostaja Darren Weller. Pridružil se mu bo nov, za zdaj še neizbran britanski igralski ansambel. Odrska zgodba sicer ostaja enaka. Man in the Middle pripoveduje Assangeevo zgodbo skozi narativ o fiktivnem filmskem režiserju, ki skuša posneti film o ustanovitelju WikiLeaksa. Predstava se začne s seksualnim prizorom, ki ga prekinejo sredi filmskega snemanja.
Avstralski igralec Darren Weller si bo lase tako znova pobarval na belo, da bi ustrezal videzu ustanovitelja WikiLeaksa. "Ljudem sta njegov videz in način govorjenja zelo domača in poznana. Najprej sem razmišljal o tem, da moram ustrezno poskrbeti za takšno podobnost," je povedal režiser avstralske uprizoritve Weller. "Assange govori precej monotono, v istem tonu, ima pa tudi rahlo govorno napako in njegovi r zveni skoraj kot w," še dodaja.
Hitra gledališka odzivnost na aktualne družbene dogodke
Umetniška vodja Theatre503 v Londonu Tim Roseman in Paul Robinson sta programsko odločitev sprejela z eksplozivno odzivnostjo. Gledališče je v septembru že predstavilo serijo gledaliških odzivov na WikiLeaksovo prisluškovanje telefonskim pogovorom.
"Nekatere uprizoritve potrebujejo takojšen odziv, druge pa zahtevajo nekoliko več distance za premislek. Mi smo vsekakor primerni za urne odzive," je povedal Robinson. "Verjamemo, da uprizoritev Man in the Middle učinkuje na dveh ravneh, kot zgodba posameznika in kot raziskava posameznih idej in prepričanj," je še dodal. Roseman je predstavo opisal kot "fascinanten uvid v idealizem in načine, kako je lahko posameznik kompromitiran in manipuliran".
Še toliko bolj eksplozivno je bilo tudi delo na prvotni uprizoritvi. Ustvarjalci, ki so približno mesec dni pred premiero prvič prebrali igro, so povedali, da se počutijo kot "v gverilskem gledališču, saj se vse dogaja tako hitro". "Zelo je napeto," je povedala Katrina Retallick, ki je v avstralski uprizoritvi odigrala dve vlogi.