Organizatorji želijo s sloganom Potujmo z Ano Desetnico spodbuditi, da bi si obiskovalci ulične predstave ogledali v različnih mestih, ne le domačem kraju. Foto: Luka Dakskobler/Gledališče Ane Monroe
Organizatorji želijo s sloganom Potujmo z Ano Desetnico spodbuditi, da bi si obiskovalci ulične predstave ogledali v različnih mestih, ne le domačem kraju. Foto: Luka Dakskobler/Gledališče Ane Monroe
Ana Desetnica
Program letošnje Ane Desetnice soustvarja skoraj 190 nastopajočih iz 14 držav. Foto: Luka Dakskobler/Gledališče Ane Monroe
Ana Desetnica
V Ljubljani bo Ana Desetnica letos vse do 2. julija. Foto: Bojan Okorn
Ana Desetnica preplavila Ljubljano

Letos prinaša približno 120 dogodkov, ki jih bo izvedlo skoraj 190 nastopajočih iz 14 držav. V Ljubljani bodo interaktivne ulične predstave domačih in tujih umetnikov na ogled na osmih prizoriščih. Začelo se bo drevi s francosko-kolumbijskim tandemom Charivari cie, ki se bos predstavil na Trubarjevi ulici. Med dogodki, ki se bodo v prestolnici zvrstili do 2. julija, pa organizatorji opozarjajo še na sredin ognjeni spektakel Stockholmski sindrom v izvedbi švedske skupine Burnt out punks in glasbeni mimohod Bande Briosco iz Italije na Prešernovem trgu.

V četrtek bo na Mestnem trgu ulično-gledaliških produkcij na ogled poetični akrobatski performans na hoduljah Klicanja ameriških umetnikov The Carpetbag Brigade in petkov šov HOP! v izvedbi Francozov Cie. Fracasse de 12. Male ulične predstave bodo svoj prostor našle na Stritarjevi ulici, Brvi pri Makalonci in Trubarjevi ulici ter v njeni okolici, kjer bodo obiskovalci lahko v petek doživeli ulično intervencijo Femmes, ki jo bodo izvedle štiri starejše aktivistke španske skupine Hortzmuga.

Trubarjeva ulica bo tudi prizorišče manjših festivalov Sanje v obliki uličnih branj in Plavajoči grad, ki sodi v Glasbe sveta.

O uličnem gledališču s Samom Gosaričem
Osrednje festivalsko dogajanje pa bo vse dni potekalo v Miklošičevem parku, ki bo tudi glavno družabno središče. Vsak večer bodo pripravili pogovore gledališkega kritika in performerja Sama Gosariča s festivalskimi umetniki na temo uličnega gledališča. Pogovorom bodo sledili nastopi umetnikov akrobacije hrvaško-francoske skupine ŽeliMel, ples čuvajk ognja Anke Piromanke in nastop avstralskega zabavljača Jollyja Goodfellowa.

Sredi zelene prestolnice
Zadnji dan bo Ana Desetnica obiskala Rog, kjer bo med drugim mednarodna zasedba Serious Clowns uprizorila pravljično klovnovsko predstavo Pozabljeni zobniki časa, večer pa bo sklenil tradicionalni piknik. Tudi Ana Desetnica ne bo pozabila, da je Ljubljana letos Zelena prestolnica Evrope. Na Ambroževem trgu bo otroke in starše vabila v Čudoviti svet Brunette Bros oziroma svet potujočega sejmiščnega cirkusa, ki ga bo pripravila danska skupina Brunette Bros. Otroci se bodo lahko v Aninem zelenem festivalskem središču zabavali na igralih, pluli s kapitanom Dado (KUD Ljud), pokusili palačinke ala Marcel, ki jih bo pripravil francoski umetnik Sebastien Fraboulet, ali se zavrteli na Vrtiljaku rabljenih predmetov, ki ga bo postavila avstrijska skupina Movetz & Co.

S sloganom 19. izdaje Potujmo z Ano Desetnico želijo organizatorji Gledališče Ane Monro ljudi spodbuditi, da si ulične predstave ogledajo v različnih mestih, v katerih gostujejo, in ne le v domačem, oziroma v njim najbližjem kraju. Predstave namreč po prepričanju organizatorjev v vsakem mestu zaživijo drugače.

Družina Ana Desetnica bo letos do 9. julija poleg Kočevja, Maribora in Ljubljane obiskala tudi Krško, Celje, Novo mesto, Novo Gorico, Šoštanj, Kranj, Sežano in Škofjo Loko. Konec julija se bo preselila v San Sebastian - evropsko prestolnico kulture 2016.

Ana Desetnica preplavila Ljubljano