Jurij Souček, ki je Borštnikov prstan prejel leta 1994, je oblikoval okoli 150 gledaliških in več kot 500 radijskih vlog,  nastopil je tudi v številnih filmih. Foto: BoBo
Jurij Souček, ki je Borštnikov prstan prejel leta 1994, je oblikoval okoli 150 gledaliških in več kot 500 radijskih vlog, nastopil je tudi v številnih filmih. Foto: BoBo
Danilo Benedičič
Danilo Benedičič, prejemnik Borštnikovega prstana leta 1989, se je uveljavil že z mladostnimi vlogami, pozneje pa seveda kot eden osrednjih igralcev ljubljanske Drame. Foto: Arhiv SNG Drama

Pogovor z gledališkima prvakoma je vodil dr. Štefan Vevar, ki je zaposlen v arhivu Slovenskega gledališkega inštituta. Srečanja, ki jih organizira ta inštitut, se bodo zvrstila do poletja 2015, v skrajšani obliki pa bodo v obliki posnetka predstavljena na razstavi v Mariboru.

Prvak nekonvencionalne, moderne dramske igre
Jurij Souček, ki je Borštnikov prstan prejel leta 1994, je letos napolnil 85 let. Oblikoval je okoli 150 gledaliških in več kot 500 radijskih vlog, nastopil je tudi v številnih filmih. O sebi je s kančkom ironije znal povedati, da je "bil prvak drugih zasedb". Med njegovimi gledališkimi stvaritvami prevladujejo karakterni liki, pogosto t. i. negativci.

Kot iskalec in raziskovalec je izumil svoj, individualno razviden in - zlasti ob soigri z Dušo Počkaj - za slovensko igralsko omiko nov način odrske interpretacije. Zlasti najmlajši televizijski gledalci so si ga zapomnili po priljubljenih risankah, kot sta Palček Smuk ter Mali in veliki pujs Pipi in Melkijad, ki jih je oživil s svojim glasom.

Nepozaben tudi v stranskih vlogah
Danilo Benedičič, prejemnik Borštnikovega prstana leta 1989, je lani praznoval 80. jubilej. Uveljavil se je že z mladostnimi vlogami, najprej v mariborskem ljubiteljskem gledališču Slava Klavora, pozneje v antologijskih predstavah Odra 57 (Antigona, Otroci reke, Kongres) in seveda kot eden osrednjih igralcev ljubljanske Drame - med njegovimi vlogami so prevladovale glavne oziroma nosilne.

Poseben pečat so pustile njegove interpretacije Shakespeara ter seveda bogata in izjemno raznolika galerija figur iz njegovega zrelejšega igralskega obdobja. Z več kot dvajsetimi filmskimi vlogami je sodeloval med drugim s Štiglicem, Hladnikom, Galetom, Pogačnikom, najširše občinstvo, vsaj tisto starejše in srednjih let, pa se ga še vedno spominja po nastopu v priljubljeni televizijski seriji Ščuke pa ni, ščuke pa ne.

Dogajanje v okviru praznovanja abrahama
Slovenski gledališki inštitut, Festival Borštnikovo srečanje (Slovensko narodno gledališče Maribor) in Muzej narodne osvoboditve Maribor bodo jubilej proslavili še z razstavo 50 let Borštnikovega srečanja. Obiskovalcem želijo ponuditi razmislek o spremembah v slovenski - in še posebej današnji - družbi ter o pomenu in umeščenosti kulture v naše vsakdanje življenje. Osrednji del razstave bo jeseni 2015 na ogled v Muzeju narodne osvoboditve v Mariboru.

V sklopu praznovanja bo poleg pogovorov s prejemniki Borštnikovega prstana med drugim na ogled še e-razstava, zvrstila se bodo tudi srečanja gledaliških ustvarjalcev z učenci in dijaki. Pri izvedbi bodo sodelovali še zavod Novi ZATO. ter I. in II. gimnazija v Mariboru.