Mata Hari je pri 41 letih umrla pod streli strelskega voda francoskih oblasti. Foto: EPA
Mata Hari je pri 41 letih umrla pod streli strelskega voda francoskih oblasti. Foto: EPA
false
V muzeju Fries Museum v rojstnem kraju Leeuwarden je bila med letoma 2013 in 2015 na ogled razstava o Mata Hari. Foto: EPA

Njena življenjska zgodba je izjemno zanimiva. Rodila se je leta 1876 v Leeuwardnu kot najstarejša izmed štirih otrok. Potem ko je njen oče leta 1889 bankrotiral, sta se z mamo ločila in mama je kmalu umrla. Oče se je znova poročil, Margaretha pa se je potem preselila k botru v Sneek. Pri 18 letih se je odzvala na časopisni oglas, v katerem je vojaški kapitan Rudolf MacLeod, ki je živel v zdajšnji Indoneziji, iskal ženo. Preselila sta se v Malang na vzhodu Jave, kjer sta se jima rodila sin in hčerka, vendar pa njun zakon ni bil srečen. Margaretha je moža začasno zapustila in se posvetila študiju indonezijske tradicije, predvsem plesa. Takrat je tudi dobila svoje umetniško ime Mata Hari, kar v malajščini pomeni sonce.

Družino je prizadela velika nesreča, ko sta leta 1899 otroka hudo zbolela in je sin Norman umrl. Družina se je potem vrnila na Nizozemsko, kjer sta se leta 1902 Margaretha in Rudolf tudi uradno ločila. Leto pozneje se je preselila v Pariz, kjer je nastopala v cirkusu in se sprva zelo težko preživljala, tri leta pozneje pa je zaslovela kot eksotična plesalka. Dolga leta je bila ljubica milijonarja Emila Etienna Guimeta, poznejšega ustanovitelja muzeja Guimet. Nekateri so bili nad njenim plesom očarani, drugi so bili zelo kritični, po letu 1912 pa je njena plesna kariera dosegla zaton, in posvetila se je svojim številnim ljubimcem.

Med prvo svetovno vojno je bila potem dvojna vohunka za Francijo in Nemško cesarstvo, ko pa so Francozi izvedeli, da je njihove skrivnosti posredovala Nemcem, so jo leta 1917 v Parizu aretirali in obsodili na smrt. Očitali so ji, da je vohunila za Nemce in tako posledično zakrivila smrt najmanj 50.000 vojakov. V 70. letih so potem nemški dokumenti razkrili, da je res bila nemška agentka.

Njena zgodba je navdihnila številne filmske in gledališke ustvarjalce. Na velika platna je njena zgodba prišla že leta 1927, ena najslavnejših pa je iz leta 1931, ko jo je upodobila znamenita Greta Garbo.

Velika produkcija amsterdamske baletne hiše
Razkošno baletno predstavo, pod katero se podpisuje direktor amsterdamske baletne hiše in koreograf Ted Bransen, bodo premierno uprizorili v soboto. Na odru se bo zvrstilo 60 baletnih plesalcev, ki bodo med drugim pričarali duha Pariza, kjer se je Mata Hari sestajala s svojimi ljubimci - med njimi naj bi bil tudi italijanski skladatelj Giacomo Puccini. Za predstavo so oblikovali 300 razkošnih kostumov.