Dvoboj je
Dvoboj je "provokativna terapevtska situacija", napovedujejo v Mariboru. Predstava je v celoti v angleščini. Foto: Kati Göttfried
Dvoboj
Predstava je verbalna konfrontacija z občinstvom, ki preizprašuje razmerje med ljudmi, ki plačajo, da bi videli, kako drugi delajo, in ljudmi, ki delajo z namenom, da bi jih drugi gledali. Foto: Kati Göttfried

Ob zaključku druge sezone uprizoritvenih umetnosti Nagib na oder bo nocoj na sporedu slovenska premiera predstave Dvoboj, ki je nastala v sodelovanju s partnerji iz Avstrije.

Nastopajoči avtorici Marta Navaridas in Irina Karamarković sta ustvarili "provokativno, našpičeno in nepopustljivo kritično" predstavo, v kateri "napadeta" občinstvo z mešanico slam poezije, zmerjanja občinstva in koreografskih miniatur ter tako preigravata razmerja moči v odnosu do gledalca.

"Z neumornim udrihanjem po četrti steni odrskega prostora razpirata vprašanja o pomenu umetnosti danes, vlogi in položaju ženske ter potencialu, ki ga delovanje, angažma in izmenjava nosijo v kontekstu dogodkov v živo," so zapisali v mariborskem društvu Nagib.

Predstava je verbalna konfrontacija z občinstvom, ki na nedvoumen in neposreden način preizprašuje razmerje med ljudmi, ki plačajo, da bi videli, kako drugi delajo, in ljudmi, ki delajo z namenom, da bi jih drugi gledali. "Dvoboj je provokativna terapevtska situacija, v kateri hudičevi advokatki neumorno govorita natanko nasprotno od tega, kar mislita, da bi se poklonili potencialu, ki ga delovanje, angažma in izmenjava nosijo v kontekstu dogodkov v živo," so še navedli v društvu.

Predstavo, ki bo uprizorjena nocoj ob 20.00 na Malem odru Narodnega doma Maribor, so pripravili v sodelovanju z Mednarodno mrežo za ples in performativne prakse Avstrija (INTPA), ki jo vodi dunajski Tanzquartier, in Avstrijskim kulturnim forumom Ljubljana.

Nadgradnja festivala Nagib
S tem se zaključuje druga sezona Nagiba na oder, ki jo je septembra lani odprl norveški plesni performans Poslednji zapiski. Sezone sodobnih uprizoritvenih umetnosti so naslednice mednarodnega festivala sodobnega plesa Nagib, ki ga je leta 2005 vzpostavilo društvo Nagib kot poskus prikaza predvsem slovenske, pa tudi svetovne produkcije sodobnega plesa v Mariboru.