Poslušamo
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 13 glasov Ocenite to novico!
Buldogi - Ni lepo
Ni lepo je po 30 letih šele drugi album moščanskih punkerjev.
       Buldogi so, naj se sliši še tako čudno, trenutno eden najagilnejših, najbolj aktualnih, najpristnejših in hkrati tudi najprepričljivejših domačih punk rockbendov.       

Dodaj v

Buldogi: Ni lepo

Stara šola
11. julij 2011 ob 08:52
Ljubljana - MMC RTV SLO

Naslov Ni lepo se v besedni igri neposredno nanaša na legendarno punkovsko in novovalovsko kompilacijo Lepo je … z začetka osemdesetih, na kateri so se Buldogi predstavili s tremi skladbami. A to je zgolj ena izmed številnih povezav s tistimi časi.

Najpomembnejša in najočitnejša stična točka je njihov glasbeni izraz, ki v celoti temelji na zgodnjem punku, punk rocku in reaggeju. Ne na punk "revivalu", običajno komercialno usmerjenem hibridu punka in popa, ampak na prvinskem punku. Na bazičnem, surovem, trdem in vendarle, vsaj dandanes, dovolj sprejemljivem zvoku tudi za širše množice.

Album se preko uvodnih odločnih, neposrednih, energičnih skladbic, pravih potencialnih punkovskih himen Dvign glavo, Svetilnik stoletja, Kolk rabš? in Mi smo (legende) prevesi v mirnejšo atmosfero. Tu pride bolj do izraza poglobljena samoizpovedna lirika, ki doseže vrhunec v baladni Ta ptič. Izvzemši poklon samim sebi v že omenjeni Mi smo (legende), kjer sicer samoironično (pa vendarle) jadikujejo, da: "Čeprav smo pank legende, noben nas ne pozna," poračunajo dolgove z nekdanjimi politiki ter se zapletejo v omenjanje legend, ki jih, z izjemo Cheja Guevare, mlajše generacije povečini niti ne poznajo, kaj šele, da bi se lahko istovetile z njimi, so druga besedila bolj aktualna. So odsev trenutka v očeh razgledanih kritičnih posameznikov, v katerih preko poosebljene, pogosto izrazito aktualne lokalne tematike lepo zaobjamejo globalno problematiko.

Rektospektiva 1979-1982, ki so jo Buldogi izdali pred dvema letoma, je bila bolj zbirka skladb, s katero so dostojno arhivirali spomin na začetke svoje glasbene poti kot pravi album. Kljub temu je nakazovala, da pri moščanskih punkerjih ne gre zgolj za v zadnjem času modno obujanje mladostnih spominov mladcev v poznih štiridesetih, ampak za resnejši poskus oživitve benda. Številni koncerti so že dali slutiti, prijoči album pa je dokazal, da so Buldogi, naj se sliši še tako čudno, trenutno eden najagilnejših, najbolj aktualnih, najpristnejših in hkrati tudi najprepričljivejših domačih punkrockovskih bendov.

Ocena: 4; piše Dušan Jesih

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Jožef Beujs +
# 11.07.2011 ob 13:05
Ravno predvčerajšnjim sem jih poslušal, kakšno naključje!
Mojstri, na to punk obdobje v Sloveniji sem še posebej ponosen ;)
robinson crusoe
# 15.07.2011 ob 10:38
"... Buldogi, naj se sliši še tako čudno, trenutno eden najagilnejših, najbolj aktualnih, najpristnejših in hkrati tudi najprepričljivejših domačih punkrockovskih bendov."

NIGGA PLEEZ?
Kejkoo
# 11.07.2011 ob 10:14
Stari prdci FTW!
Poslušamo
link
Poslušamo: Iztrebljevalec 2049
9
1. december 2017 ob 15:09 Ob glasbi za film Iztrebljevalec 2049 se postavlja predvsem vprašanje, kako izpolniti režiserjevo željo, da bi bila ta čim bliže tisti za prvi del iz leta 1982, če tvoje ime ni Vangelis in če nočeš ...
Več novic ...
Kazalo