Banksyjeve v hipu prepoznavne stvaritve so ena izmed turističnih znamenitosti Londona. A kjer so dragocenosti, se prej ali slej najde kdo, ki jih določi za svojo last ... Foto:
Banksyjeve v hipu prepoznavne stvaritve so ena izmed turističnih znamenitosti Londona. A kjer so dragocenosti, se prej ali slej najde kdo, ki jih določi za svojo last ... Foto:
Zgovoren napis (Nevarnost, tatovi) na mestu, kjer je bil nekoč Banksyjev grafit Slave Labour.
In še Suženjsko delo (Slae Labour) v svojem prejšnjem sijaju: freska je najverjetneje nastala kot znak protesta proti uporabi poceni delovne sile za izdelavo spominkov v zvezi z diamantno obletnico in olimpijskimi igrami.

Podjetje, ki ima v lasti stavbo, na kateri se je leta 2009 pojavil grafit No Ball Games - Sincura Group -, je nekaj podobnega junija že naredilo z Banksyjevim grafitom Slave Labour, na katerem fantič šiva britanske zastave. "Sneli" so ga z zidu v Haringeyu (prav tako v Londonu) in ga na dražbi neznanemu kupcu prodali za več kot milijon funtov, češ da lokalno prebivalstvo umetnini in situ pač ne namenja pozornosti, ki bi si jo zaslužila.

In vendar sosedje niso čisto brezbrižni ...
Grafit, ki je izginil tokrat, je slika otrok, ki se žogata, z napisom "No Ball Games". Okoliški prebivalci do izgube kljub vsemu niso ravnodušni: izgubili so "ikoničen košček Tottenhama", kot je lokalna nepremičninska posrednica komentirala za BBC. "Precej ljudi tukaj okrog se je zavedalo pomena tega grafita," se je strinjal 48-letni Ian Pereira. "Ponosni smo bili nanj. Ljudje so prihajali v Tottenham, da bi ga videli, in v okoliških trgovinah zapravili še kakšen funt. Včasih sta bila v okolici dva banksyja, zdaj ni nobenega več. Ko bodo ljudje ugotovili, kaj se je zgodilo, bodo razočarani, kot sem jaz."

Pri skupini Sincura so v izjavi za javnost zapisali, da so grafit s stene odstranili zato, da "bi mu s previdno obnovo vrnili nekdanji sijaj". "V zadnjem desetletju je bilo že več poskusov, da bi umetnino iznakazili," pišejo na svoji spletni strani. "Najslavnejši je bil lanski poskus Kinga Robba, tekmeca izmuzljivega umetnika. Ker se v bližini izvajajo večja gradbena dela, smo umetnino zaradi podvojene skrbi za njeno varnost umaknili."

Pod dražbeno kladivo šele prihodnje leto
Prepričani so seveda, da ne počnejo ničesar spornega: "Skupina Sincura ne odobrava izpadov vandalizma in drugih nezakonitih dejavnosti, a po natančnem preverjanju izvora dela in njegovega lastništva smo popolnoma prepričani, da ni bila storjena nikakršna kršitev, in kos s ponosom zastopamo." No Ball Games gre na dražbo predvidoma leta 2014, izkupiček pa bodo namenili organizaciji, ki se ukvarja z otroki s posebnimi potrebami in njihovimi skrbniki.

V britanski kulturni javnosti se medtem znova odpira javna razprava o tem, kaj na področju ulične umetnosti predstavlja krajo in kdo ima te - v nekaterih primerih zelo dragocene - umetnine v resnici v lasti. Banksy je v preteklosti sicer že izjavil, da bi njegove stvaritve morale ostati točno tam, kjer so nastale - na ulici.

Zob časa (in vremena) naredi svoje
So pa v preteklosti njegove umetnine, ki so predvsem v Londonu postale že popolnoma samostojna turistična znamenitost, odstranili in restavrirali. Maja so v Liverpoolu z zidu za prenovo predvidenega puba Whitehorse "odtrgali" eno izmed Banksyjevih najbolj znanih podob, sliko podgane z mitraljezom, ki naj bi bila vredna več kot milijon funtov. Zaradi gnijočega lesa in odpadajočega ometa so celi deli slike, ki jo je Banksy tja vtihotapil leta 2004, postopoma izginjali.