Dalijevo delo Argeološki spomin Milletovega angela, za katerega je navdih poiskal v sliki francoskega slikarja Jean-Francoisa Milleta. Foto: Muzej Dali
Dalijevo delo Argeološki spomin Milletovega angela, za katerega je navdih poiskal v sliki francoskega slikarja Jean-Francoisa Milleta. Foto: Muzej Dali

Na ogled so slike, osnutki del obeh umetnikov, njuno dopisovanje, fotografije in drugi predmeti, na koncu razstavnega prostora pa obiskovalce čaka posebna izkušnja, saj bodo s pomočjo virtualne realnosti raziskovali Dalijev sanjavi svet. Dalijeve sanje, kot se imenuje instalacija, obiskovalca popelje v sliko nadrealista iz leta 1935 z naslovom Arheološki spomin Milletovega Angela (Ángelus arquitectónico de Millet). Omenjeno delo je ena od Dalijevih interpretacij dela francoskega slikarja Jean-Francoisa Milleta iz 19. stoletja, na katerem kmeta molita sredi polja.

S pomočjo posebnih očal se lahko obiskovalci premikajo po sliki in občudujejo tridimenzionalno okolje, v katero so vključeni tudi motivi iz drugih Dalijevih del, kot so sloni, ptice in mravlje. Vse skupaj ob klavirski spremljavi, ki jo prekinjajo kriki ptic.

"Dejansko imaš tridimenzionalni občutek, da si v sami sliki," je o zanimivem projektu dejal Jeff Goodby, čigar podjetje je ustvarilo instalacijo.

Po navedbah direktorja muzeja Hanka Hina so se poti Disneyja in Dalija križale v 40. letih prejšnjega stoletja v Hollywoodu. "Oba sta želela prenesti umetnost izven okvirjev in v svet." Umetnika sta moči združila tudi pri kratkem animiranem filmu Destino, šestminutnem filmu, ki prikazuje plešoče dekle z dolgimi lasmi. Posamezni prizori so na ogled tudi v okviru razstave.

V muzeju so predtem pripravili že dve podobni večji razstavi, na prvi so predstavili odnos Dalija z Andyjem Warholom, na drugi pa so pod drobnogled vzeli Dalijev odnos s sonarodnjakom Pablom Picassom. Obe sta bili izjemno dobro obiskani, zato v muzeju pričakujejo, da bo tako tudi z najnovejšo razstavo.

V muzeju je okoli 2000 Dalijevih del, med njimi skoraj 100 platen, več kot 100 skic in 1300 fotografij, skulptur in drugih umetniških del.