Fotograf je skozi zgodbo 72-letnega lovca Unnartoqa sledil izginjanju tisočletne tradicije bivanja in preživljanja v ekstremnih življenjskih razmerah na severu. Foto: Ciril Jazbec
Fotograf je skozi zgodbo 72-letnega lovca Unnartoqa sledil izginjanju tisočletne tradicije bivanja in preživljanja v ekstremnih življenjskih razmerah na severu. Foto: Ciril Jazbec
Ciril Jazbec: On Thin Ice
Po večkrat nagrajeni reportaži o izginjajočem otočju Kiribati, objavljeni v številnih svetovnih medijih, je Ciril Jazbec posledice podnebnih sprememb opazoval v oddaljeni vasi na Grenlandiji. Foto: Ciril Jazbec
Ciril Jazbec
Ciril Jazbec (1987) je med študijem na Fakulteti za ekonomijo v Ljubljani v Londonu začel magistrski študij fotožurnalizma in dokumentarne fotografije na London College of Communication, kjer je leta 2011 končal študij. Foto: Iz osebnega arhiva
Ciril Jazbec
Razstavo mu je omogočila lanska nagrada Photo Folio Review. Foto: Ciril Jazbec

Potem ko so reportaže mladega fotografa objavili že številni tuji časopisi - The New York Times, The Sunday Times - Spectrum, Der Spiegel in Neue Zürcher Zeitung, bodo letos vse bolj prepoznavno ime slovenske fotografije spoznavali še na fotografskem festivalu v provansalskem mestecu Arles. Predstavitev na Les Rencontres d'Arles je Jazbecu omogočila lanska nagrada Photo Folio Review, ki jo je prejel na tem največjem fotografskem festivalu v Evropi.


Več o seriji On Thin Ice in fotografovem ustvarjanju najdete na njegovi spletni strani.


Umiranje stoletja stare tradicije
V Arlesu bo razstavljal prav serijo fotografij On Thin Ice, v kateri je na severnem delu Grenlandije raziskoval, kakšne posledice imajo podnebne spremembe na usode tamkajšnjih ljudi, ki se že stoletja preživljajo z ribolovom. Če je bilo nekoč morje tam zamrznjeno osem mesecev na leto, je danes pod ledom komaj nekaj mesecev, kar resno ogroža tradicionalne metode lova na tjulnje.
Globalni pojav Jazbec personalizira skozi zgodbo 72-letnega Unnartoqa, enega zadnjih lovcev, ki vztraja v načinu bivanja in preživljanja, kakršnega je prevzel od prednikov. Vendar On Thin Ice je tudi zgodba vasi z 250 prebivalci in več kot 500 psi. Lovci in ribiči se zaradi nepredvidljivega vremena, višanja temperatur in tanjšanja ledu spopadajo z vse težjimi izzivi, mladi se selijo v mesta, samozadostni lovci izginjajo.
Ciril Jazbec je začel življenjske zgodbe ljudi na območjih, ki so zaradi segrevanja ozračja najbolj ogrožena, dokumentirati leta 2011. Pred Grenlandijo je fotografiral izginjajoče otočje Kiribati z večkrat nagrajeno reportažo pa si je zagotovil pojavljanje v številnih svetovnih medijih. Fotograf je v reportažah združil dve glavni polji svojega zanimanja; podnebne spremembe in njene posledice ter izzive tradicionalnih skupnosti v sodobnem času. Pomembno vlogo pri njegovem delu igra narava, odraščal je obdan z njeno slikovitostjo in še danes ga nagovarjajo njeni močni kontrasti, čiste linije in večplastnost.
Talilni lonec sodobnega fotografskega ustvarjanja
Festival Les Rencontres d'Arles, ki bo letos potekal do 21. septembra, prirejajo več kot 40 let. V otvoritvenem tednu odprejo 50 razstav najboljših fotografov z vsega sveta, zaradi česar velja za talilni lonec sodobnega fotografskega ustvarjanja. Lani se je festivala udeležilo 96.000 obiskovalcev.
Najboljši med 300 fotografi
Med pomembnejše dogodke festivala sodi ravno Photo Folio Review, serija sestankov z galeristi, kuratorji, uredniki in priznanimi fotografi, ki kritično ocenijo dela fotografov, nato pa najboljšega nagradijo s samostojno razstavo na naslednjem festivalu. Lani je 111 žirantov ocenjevalo dela skoraj 300 fotografov, med katerimi je najbolj prepričalo Jazbečevo delo.