Po abstraktnih začetkih v času študijskih let se je začel umetničin motivni svet napajati iz neposrednega okolja in vseh predmetov, ki pričajo o našem bivanju v njem. Čeprav na videz banalni, ti objekti niso naključni. Foto: Gelerija Simulaker
Po abstraktnih začetkih v času študijskih let se je začel umetničin motivni svet napajati iz neposrednega okolja in vseh predmetov, ki pričajo o našem bivanju v njem. Čeprav na videz banalni, ti objekti niso naključni. Foto: Gelerija Simulaker

V galeriji Simulaker v Novem mestu bodo drevi ob 19.00 odprli razstavo grafičnega niza Instant akademske likovne ustvarjalke Jasmine Nedanovski. Belokranjska likovnica se je, čeprav je umetnica mlajše generacije, v slovenskem likovnem prostoru uveljavila predvsem kot grafičarka, hkrati pa je ohranila močne risarske vezi.

Kustosinja galerije Simulaker Marina Katalenić je ob njeni razstavi zapisala, da je pretežni del umetničinega grafičnega ustvarjanja, kljub njenemu preizkušanju v različnih tehnikah, povezan z barvnim lesorezom. Poleg predanosti omenjeni tehniki pa je avtorica dosledna tudi pri naboru motivov, zaradi česar je v njenih delih opaziti izrazito avtorski pečat.

S ponavljanjem in z vnovičnim tolmačenjem njeni motivi preraščajo v znakovno podobo in hkrati osebno doživetje potrjujejo kot umetniško izkušnjo.

Med njenimi osrednjimi motivi sicer izstopa podoba kavnih skodelic, ki se med drugim ponovi tudi na njeni oz. izhodiščni grafiki razstave Instant life Classic, opozarja kustosinja.

Duhovito preizpraševanje moderne družbe
Čeprav motivi umetnice sprožajo vprašanja o vrednotah sodobne družbe, pa ta kot avtorica svoje občinstvo nagovarja igrivo in duhovito. Ponuja tudi premislek o lastnih mišljenjskih in vedenjskih vzorcih, hkrati pa dokazuje, da je ob vseh medijih sodobne umetnosti klasična grafika vse prej kot slepa ulica, je še zapisala Katalenićeva.

Jasmina Nedanovski se je rodila leta 1981 v Novem mestu, po rodu je iz Gradca v Beli krajini, kjer še vedno živi in ustvarja. Po srednji grafični šoli je šolanje nadaljevala s študijem na mariborski Pedagoški fakulteti, kjer je leta 2006 diplomirala iz grafike.

Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje je leta 2010 končala magistrski študij grafike. Doslej je sodelovala na več skupinskih likovnih pregledih in likovnih kolonijah, predstavila se je tudi na nekaj samostojnih razstavah.

Njena razstava Instant bo v Novem mestu na ogled do 31. januarja.