Henryk Tomaszewski: Secesija 1973. Foto: Fundacija Brumen
Henryk Tomaszewski: Secesija 1973. Foto: Fundacija Brumen
Henryk Tomaszewski (1914–2005) v ateljeju leta 1970.
Henryk Tomaszewski (1914–2005) v ateljeju leta 1970. Foto: Fundacija Brumen
Henryk Tomaszewski
Razstava del Henryka Tomaszewskega bo v Narodni galeriji na ogled do 24. junija. Foto: Fundacija Brumen

Dolgoletno delovanje grafičnega oblikovalca, umetnika, risarja in pedagoga je predstavljeno z izborom njegovih najboljših del. Gre za plakate, najmočnejše področje njegovega ustvarjanja, poleg tega so tu še risani komentarji zasebnih in javnih stvaritev, ki jih je objavljal v kulturnih publikacijah pred začetkom druge svetovne vojne in po njej. Razstavljene so še serije knjižnih izdaj, predvsem pa ovitki poljskih literarnih del.

Oče poljske šole plakata
Tomaszewski spada med najpomembnejše osebnosti poljskega grafičnega oblikovanja po drugi svetovni vojni. Bil je soustanovitelj poljske šole plakata, s katero so po njegovih besedah enostavno "spremenili sliko za gledanje v sliko za branje". Kot pedagog je izobraževal številne oblikovalce v domovini in zunaj njenih meja.

Njegovo oblikovanje zaznamujejo preprosti, a vrhunsko izdelani grafični znaki, črke, simboli in metafore ter izjemen občutek za humor, s katerimi je podajal jedrnata in prepričljiva sporočila. Obenem je njegovo oblikovanje hkrati poetično in grafično, njegova dela pa izražajo jasno avtorsko vizijo in komentar. Kmalu po koncu druge svetovne vojne je doživel mednarodno prepoznavnost, njegov grafični jezik pa še danes navdihuje generacije grafičnih oblikovalcev po vsem svetu.

Tomaszewski je zaključil poklicno šolo za grafiko Maršal Jozef Pilsudski v Varšavi, kjer se je specializiral za risanje in litografijo. Študiral je na Akademiji za likovno umetnost v Varšavi. Že pred vojno se je uveljavil s satiričnimi risbami, ki jih je redno objavljal v različnih revijah, od leta 1947 pa približno deset let delal predvsem za poljskega filmskega distributerja CWF.

Sredi petdesetih let 20. stoletja je začel ustvarjati predvsem za gledališča in muzeje. Med oblikovalske plakate so se zapisali tudi številni plakati, ki jih je oblikoval za film in umetniške razstave. Ukvarjal se je tudi z ilustracijo knjig in oblikovanjem knjižnih naslovnic. Tomaszewski je bil za svoje delo večkrat nagrajen. Med drugim je prejel pet prvih nagrad na Mednarodni razstavi filmskih plakatov na Dunaju leta 1948, Royal Society of Arts v Londonu pa mu je leta 1976 podelilo častni naziv Royal Designer of Industry.

Tomaszewskega predstavijo njegovi nekdanji sodelavci
Postavitev v Narodni galeriji bo pospremil izid prve daljše publikacije o Tomaszewskem v slovenščini, ki vsebuje besedilo Huguesa Boekraada in kronologijo Agnieszke Szewczykove. Jutri ob 17.00 bo v Plečnikovi dvorani Fakultete za arhitekturo potekalo predavanje z naslovom Še več o Henryku Tomaszewskem, ki bo oblikovalca predstavilo na vseh področjih njegovega delovanja. Na dogodku bodo sodelovali oblikovalčev sin in priznani ilustrator ter grafični oblikovalec Filip Pagowski, njegov nekdanji asistent in priznani ilustrator Cyprian Koscielniak, povezoval pa ga bo oblikovalčev nekdanji študent Radovan Jenko.

Oblikovalske stvaritve Henryka Tomaszewskega lahko v Narodni galeriji ujamete do 24. junija.