Razstava Velika depresija bo v Galeriji Photon odprta do 8. novembra. Foto: Borut Peterlin
Razstava Velika depresija bo v Galeriji Photon odprta do 8. novembra. Foto: Borut Peterlin
Velika depresija Boruta Peterlina

Razstava pod naslovom Velika depresija, prinaša vizualno ikonografijo v obdobju velike gospodarske recesije v zadnjih dveh letih. Zanimale so ga opuščene dvorane, ki zaradi nelikvidnosti ne služijo več svojemu namenu, še vedno pa dajejo slutnjo človeške prisotnosti.
Kot pred sto leti
Peterlin se je odločil za staro fotografsko tehniko mokre kolodijske plošče, s čimer se navezujejo na podobno situacijo, ki je pred stoletjem privedla v morijo prve svetovne vojne. S tem je želel opozoriti na kratkotrajnost zgodovinskega spomina in cikličnost zgodovinskih tokov, za katere je sleherna generacija prepričana, da se ne morejo ponoviti.
Prva dela serije novomeškega fotografa so nastala v njegovi bližnji okolici, kjer je dokumentiral izpraznjeni kompleks tovarne Novoles v okolici Novega mesta, in nadaljeval beleženje sorodnih fenomenov v bližnji in daljni okolici.
Borut Peterlin je leta 1998 diplomiral na Akademiji lepih umetnosti FAMU v Pragi in se v letih 2002-2003 izpopolnjeval na podiplomskem študiju fotografije na London College of Printing. Več let je bil redni sodelavec in urednik fotografije pri tedniku Mladina, bil pa je tudi pobudnik, organizator in programski vodja festivala dokumentarne fotografije Fotopub v Novem mestu. Med drugim se je predstavil s serijami 5 AM, Flower Power, Strojan Roma Family in Tour de Dayton.

Velika depresija Boruta Peterlina