Tako kot se je razkrila laž obeh pohotnih starcev, ki sta obrekovala Suzano, je na dan prišla tudi resnica o Rembrandtovi sliki. Foto:
Tako kot se je razkrila laž obeh pohotnih starcev, ki sta obrekovala Suzano, je na dan prišla tudi resnica o Rembrandtovi sliki. Foto:
Sir Joshua Reynolds (na sliki je njegov avtoportret) je bil vpliven britanski portretist 18. stoletja. V zgodovino se je vpisal kot ustanovitelj in prvi predsednik Kraljeve akademije. Foto: Wikipedia

Slika nizozemskega umetnika Rembranta van Rijna Suzana in starca je bila po umetnikovi smrti deležna znatnih predelav, zdaj ugotavlja umetnostna zgodovina.

Kdo se loti "popravljanja" mojstra?
Rembrandt je Suzano in starca naslikal leta 1647, Reynolds pa jo je preslikal v drugi polovici 18. stoletja. "To je bil precej korenit poseg. Pravzaprav so le še figure ostale v popolnoma Rembrandtove," je potrdil direktor galerije Bernd Lindermann. Motivi za takšno dejanje ostajajo uganka. "Očitno je menil, da bo slika z njegovim posegom boljša."

Slika Suzana in starca tematizira svetopisemsko zgodbo o Suzani, krepostni hčerki premožnega kralja Joakima, ki sta jo pri kopanju opazila dva starca. Ker se jima ni hotela vdati, sta jo začela obrekovati, da sta jo videla z drugim, a so se njune besede izkazale za neresnične.

Razstava, ki so jo za javnost odprli v torek, bo na ogled do 31. maja prihodnje leto.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) se je rodil v Leidnu na Nizozemskem kot sin premožnega mlinarja. Študiral je slikarstvo v rojstnem mestu in od leta 1623 v Amsterdamu. Med letoma 1625 in 1631 je delal v Leidnu, nato v Amsterdamu. Leta 1634 se je poročil z bogato Saskio van Uylenburg. Po materini in ženi smrti je zašel v hude finančne težave; moral je prodati hišo in dragocenosti, da je izplačal dolžnike.

Zgodovina mu pripisuje okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Izbiral je svetopisemske in mitske motive ter izdeloval portrete, žanrske prizore, tihožitja in alegorije. Med njegovimi najpomembnejšimi deli so slike Nočna straža, Anatomija dr. Tulpa, Predstojniki suknjarskega ceha in Vrnitev izgubljenega sina.