Guercino (1591-1666) je bil izjemno produktiven umetnik, danes je ohranjenih okoli 400 slik in več kot 5.000 njegovih risb. Foto: EPA
Guercino (1591-1666) je bil izjemno produktiven umetnik, danes je ohranjenih okoli 400 slik in več kot 5.000 njegovih risb. Foto: EPA
Največ njegovih del hranijo v pinakoteki v umetnikovem rojstnem mestu Centu, ki leži med Bologno in Ferraro. Foto: EPA

V okviru razstave Guercino - luč baroka bo od 28. oktobra do konca januarja na ogled 35 del - fresk in slik na platnu iz različnih obdobij umetnikovega ustvarjanja.

Guercino je bil po besedah direktorja pinakoteke Fausta Gozzija izjemno sodoben slikar za tisti čas, bil je na pol poti med realizmom Caravaggia in idealističnim klasicizmom Guida Renija. Kot je še povedal, dela iz pinakoteke, kjer hranijo okoli 260 Guercinovih umetnin, redko razstavljajo zunaj Italije.

Glavnina opusa sakralna dela
Med drugim bodo v Zagrebu na ogled krajine, s katerimi je v letih 1615 in 1616 okrasil palačo Paninni v Centu - freske, ki so jih prenesli na platno. Na ogled bodo tudi sakralna dela, ki so glavnina umetnikovega opusa - od veličastnih oltarnih slik iz cerkva v Centu in okolici, med katerimi velja omeniti delo Madona della Ghiara s sv. Petrom in pokojnikom iz leta 1618, do Pridige sv. Janeza Krstnika iz poznega obdobja umetnikovega ustvarjanja.

Razstava, ki bo odprta do konca januarja, ima tudi dobrodelen značaj. Na njenih gostovanjih po svetu namreč zbirajo sredstva za obnovo pinakoteke v Centu, ki jo je leta 2012 poškodoval potres. Denar od prodanih razstavnih katalogov v Zagrebu bodo namenili Rdečemu križu v Vinkovcih za pomoč prebivalcem vzhodne Hrvaške, ki so bili žrtve letošnjih poplav.

Poleg kulturne in humanitarne ima zagrebška razstava še politično dimenzijo, z njo bodo namreč zaznamovali italijansko predsedovanje EU-ju.