Razstave
(7)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
false
Slika Adolfa Hitlerja je na ogled v Mestnem muzeju severnoitalijanskega mesteca Salo v okviru razstave Umetnost in alienacija, ki poteka do 16. novembra. Foto: EPA
Vittorio Sgarbi
"Gre za delo obupanca, ki veliko pove o njegovi duševnosti. V njej človek ne vidi veličine, ampak mizerijo tega človeka," je dejal Vittorio Sgarbi, kustos razstave in umetnostni zgodovinar. Foto: EPA

Dodaj v

Hitlerjeva stvaritev oziroma "delo obupanca" prvič razkrita očem javnosti

V okviru razstave Umetnost in alienacija
16. marec 2017 ob 12:22
Salo - MMC RTV SLO

Oljna slika, ki je delo nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja in je sicer v lasti nekega nemškega zbiratelja, je na razstavi z naslovom Umetnost in alienacija v Mestnem muzeju v mestecu Salo ob Gardskem jezeru prvič postavljena na ogled javnosti.

Salo se je v zgodovino zapisal kot glavno mesto Italijanske socialne republike, fašistične marionetne države v Severni Italiji med nemško zasedbo. Država je obstajala med 23. septembrom 1943 in 26. aprilom 1945.

Od neuspešnega umetnika do diktatorja
Kot je znano, je Adolf Hitler sicer sprva hotel postati slikar, a mu ni uspelo priti na dunajsko Kunstakademie. Hitler se je namreč leta 1907 preselil na Dunaj, da bi študiral slikarstvo, a so ga na akademiji dvakrat zavrnili.

Leta 1913 se je preselil v München in se tako izognil vpoklicu v vojsko. Vsa ta leta je bil brez poklica, njegov edini vir dohodka pa je bila prodaja lastnih slik. Kljub temu je še naprej slikal in tako je med drugim prerisoval podobe z razglednic in jih prodajal turistom, strokovnjaki pa njegova dela ocenjujejo kot povprečna.


Vittorio Sgarbi
, kustos razstave italijanski umetnostni zgodovinar, je sliko označil kot "lopovščino". "Gre za delo obupanca, ki veliko pove o njegovi duševnosti. V njej človek ne vidi veličine, ampak mizerijo tega človeka," besede Sgarbija povzema APA.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
luxmundi
# 16.03.2017 ob 12:40
Slika je res turobna, mračnjaška, a niti ni tako slaba. Definitivno bi bilo bolje za vse, če bi človek ostal pri slikarstvu ..
rubin
# 16.03.2017 ob 13:54
Luksmundi , vprašanje , bi pa pet let kasneje drug norc ..takrat bi pa že atomske padale..svet je en kaos, lahko se dela dobro in je na koncu slabše in obratno.
Suave Ben
# 16.03.2017 ob 15:42
"Gre za delo obupanca, ki veliko pove o njegovi duševnosti."

Ta Sgarbi je tudi en moten pajac, sodeč po njegovih nastopih na italijanski televiziji.
Kaj je sploh hotel povedati? Identično kritiko bi lahko podal Van Goghovi sliki Sorrowing Old Man, pa bi jo v tem primeru lahko razumeli zgolj kot pohvalo.
nedamse
# 16.03.2017 ob 14:18
To je dobro, da se Hitlerja pokaže kot človeka in ne kot neko mitološko pošast.
zamudnik
# 17.03.2017 ob 10:31
Če bi to sliko naslikal kdo drug, bi jo verjetno hvalili tako kritiki kot galeristi.

A bi tudi za literaturo Franza Kafke rekli isto, kot je rekel za to sliko ta Sgarbi?
Grof_von_Baron
# 16.03.2017 ob 23:18
"Gre za delo obupanca, ki veliko pove o njegovi duševnosti. V njej človek ne vidi veličine, ampak mizerijo tega človeka,"

Kar neki. Če ne bi vedeli, da jo je naslikal Hilter, bi pač rekli da gre za neko dokaj solidno sliko nekega amaterskega slikarja tako kot za vse druge Hitlerjeve slike. Mene bolj čudi, da večina slik "mosjtrov " sodobne "umetnost" odraža duševnost 5-letnega retardiranega otroka.
svyatoslav
# 16.03.2017 ob 16:26
Sploh ni bil obupanec. Odlično je odigral vlogo, ki so mu jo dodelili s strani globalistične kabale in na koncu bil evakuiran v Argentino.
Ta slika ni Hitlerjeva: na njej z Leninom igrata šah, med intenzivnim usposabljanjem za igranje vlog po scenariju kabale.
Kazalo