Hodi mesto je postavljen na aplikaciji nemškega umetnika Uda Nolla za pametne telefone Android, imenovani radioaporee:::minatures for mobiles, ki sledi geografski lokaciji in gibanju gledalca. Foto: Irena Pivka
Hodi mesto je postavljen na aplikaciji nemškega umetnika Uda Nolla za pametne telefone Android, imenovani radioaporee:::minatures for mobiles, ki sledi geografski lokaciji in gibanju gledalca. Foto: Irena Pivka
Prenosni telefon z naloženo aplikacijo in slušalkami bo dostopen na vstopni točki. Foto: EPA

Premierno bodo predstavo, pri kateri sta se pod koncept in zasnovo podpisala Irena Pivka in Brane Zorman, uprizorili danes ob 19.00 in 20.00, vstopna točka je Plečnikov trg v Ljubljani.

Hodi mesto je večmedijska predstava, zvočni zemljevid, v katerega gledalec vstopi in mu sledi s pomočjo aplikacije na mobilnem telefonu. Prek zvočnih slik, vtisnjenih v natančno izbrane lokacije v središču mesta, prehaja med fiktivnimi in realnimi situacijami. Zemljevid preplete zvok s prostorom in ga kot celoto ponudi v doživljanje izkušnje, v premislek. Med prostori, ki so. In prostori, ki so bili. Bi lahko bili. Morda še bodo.

Hodi mesto je zvočni zemljevid, kjer se občasna prostorska dezorientacija, nestabilnost prepleta s časovnimi ravnmi prostora. Je zemljevid, ki prevprašuje sodobne sledilne naprave, kjer se prostor za izgubo in samoraziskovanje manjša, kar posledično spreminja percepcijo prostora. V tem pogledu želi Hodi mesto iztrgati pogled obiskovalca z "naprave" in poskrbi za motnjo s samim zemljevidom. Zemljevid, ki paradoksalno sloni na prostorski nestabilnosti oziroma ki dezorientacijo jemlje kot prednost in šum kot izziv.

Zvočni zemljevid Hodi mesto kritično orisuje našo družbo in mnoštvo pravil, ki smo si jih postavili, da bi živeli "lažje". Bolje? Lagodneje? Pravičneje? Ne gre zgolj za postopke pravnih določil - čeprav imajo ta pomembno mesto – temveč skupek drugačnih, manj vidnih, povsod prisotnih, skritih, na prvi pogled celo nedolžnih načinov in postopkov, ki jih sprejemamo in tudi sami preigravamo. Kako močni so omenjeni vzorci, pravila, določila? Jih lahko spremenimo?

Cona nadaljuje in nadgrajuje v preteklem letu ustvarjeni projekt OdzivNa mesta, ki v središče postavlja zvočni zemljevid v želji po kritični refleksiji uporabe e-zemljevidov.