Odprtja razstave v Parizu se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: Twitter
Odprtja razstave v Parizu se je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor. Foto: Twitter
Matija Jama
Izbor umetnikov in del za razstavo so v galeriji oprli na razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920, ki je bila v Narodni galeriji na ogled leta 2008 ter jo je videlo več kot 113.000 obiskovalcev. Foto: Narodna galerija
Ivana Kobilca: Otroci na travniku, 1892.
Slovensko umetnost 200 eksponatov, med temi so slike, kipi, risbe, karikature, knjižna oprema, fotografije Bertholda in Kobilce, Grossmannovi filmi, arhitekturo, pa bo predstavila videoprojekcija. (Na sliki Otroci na travniku Ivane Kobilce iz leta 1892.) Foto: Narodna galerija
Impresionisti, Narodna galerija
Na pariški razstavi je na ogled tudi Šubičeva slika Lov, ki jo sicer hranijo v Franciji. Foto: Narodna galerija
Grohar: Grabljice, impresionisti
V pariškem muzeju so za plakat, ki spremlja razstavo, izbrali Groharjeve Grabljice. Foto: Narodna galerija

Odprtja razstave so se udeležili tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je do četrtka v Parizu na uradnem obisku, minister za kulturo Uroš Grilc in zunanji minister Karl Erjavec.
Grilc je na odprtju, ki je vzbudilo precejšnje zanimanje med obiskovalci, poudaril, da se z razstavo odpira novo poglavje in da se je treba zavedati, da je po 18 letih slovenska umetnost prvič v takšnem obsegu navzoča v Parizu. Meni, da je razstava izjemen uspeh sodelovanja Narodne galerije s Petit Palaisom.
Direktorica Narodne galerije Barbara Jaki pa je dejala, da "ta razstava v zelo uglednem razstavišču zelo uglednega muzeja in s katalogom v francoščini pomeni, da bo ta del slovenske umetnosti lahko dostopen mednarodni javnosti in da zdaj ne bo več izgovorov, da slovenska umetnost ni vključena v večje preglede likovne umetnosti tega obdobja".
Kustos razstave Sylvain Lecombre je priznal, da v Franciji doslej nihče ni poznal slovenskih impresionistov, podobno tudi o slovenski kulturi skoraj nihče ničesar ne ve. Vendar to ni za Slovenijo nič strašnega, je dejal, saj Francozi niti o kulturi svoje velike sosede Nemčije ne vedo prav veliko.
S tem se strinja tudi pisateljica Brina Svit, ki živi in ustvarja v Parizu. Še najverjetneje poznajo arhitekta Jožeta Plečnika, pravi Svitova, ki meni, da je razstava krasna za prepoznavnost Slovenije, sploh zdaj v teh časih, ko se o državi sliši toliko negativnega.
Ob impresionistih tudi njihovi sodobniki
Dela četverice slovenskih impresionistov so le del postavitve, ki jo je v sodelovanju s francoskim muzejem pripravila Narodna galerija, saj je predstavljeno tudi delo nekaterih njihovih sodobnikov, od ključnih predstavnikov našega realizma, kot so Ivana Kobilca, Jurij Šubic in veliki učitelj Anton Ažbe, do fotografa Avgusta Bertholda in kiparjev Alojza Gangla, Ivana Zajca, Frana Bernekerja ter Lojzeta Dolinarja.

Vabljeni k brskanju po spletnem portalu
Slovenski impresionisti

Gre za izbor del iz obsežne razstave Slovenski impresionisti in njihov čas 1890-1920, ki so so jo v Narodni galeriji odprli leta 2008, le da tokrat skozi gledišče francoskih strokovnjakov. Prav pogled na dela ikonične četverice skozi neobremenjene oči tujega občinstva je tisto, česar se po besedah direktorice Narodne galerije Barbare Jaki najbolj veselijo, okoliščine pa še enkrat odpirajo terminološko zagato ob poimenovanju 'impresionizem' oziroma 'slovenski impresionizem' ter vprašanje zamudništva.
Razstava med drugimi obsega najbolj znana dela impresionistov iz slovenske stalne zbirke Narodne galerije ter umetnine iz nekaterih drugih javnih in zasebnih zbirk.

Od arhitekture do filma
Likovno ustvarjanje tistega časa slikajo tudi dela Petra Žmitka, Ivana Vavpotiča, Henrike Šantel, Gvidona Birolla, Maksima Gasparija in Francozom posebej zanimivega karikaturista Hinka Smrekarja. Razstavljeni so tudi z vodilnim likovnim tokom tesno povezani primeri knjižne opreme literarnih sodobnikov, kot sta Ivan Cankar in Oton Župančič.

Obiskovalci pariškega muzeja bodo lahko s projekcijami filmov Karola Grossmana spoznali prve filmske korake na Slovenskem, arhitekturo tistega časa bo ponazarjala videoprojekcija stavb Cirila Metoda Kocha, Maksa Fabianija, Josipa Vancaša in Jožeta Plečnika. Zadnjega so v izbor uvrstili z njegovimi dunajskimi projekti, saj se je v Ljubljano vrnil šele leta 1921.
Razstavljena dela francoskim obiskovalcem torej slikajo za slovenski prostor prelomen čas afirmacije narodne identitete, pri čemer so imeli pomembno vlogo tudi slikarji, kiparji, pisatelji in drugi.

Slovenska umetnost na 160 straneh
V muzeju Petit Palais, kjer sicer hranijo dela najpomembnejših mojstrov zahodnoevropske umetnosti, od Rembrandta in Rubensa do Cezanna in Modiglianija, bo razstava na ogled do 13. julija. Francoski gostitelj je prevzel tudi velik del finančnega bremena projekta - zavarovanje, oblikovanje, pripravo prostorov, postavitev razstave in njeno promocijo po Franciji. Tudi za tisk kataloga so poskrbeli sami. Izšel bo le v francoskem jeziku, obsega pa 160 strani s 70 barvnimi reprodukcijami.

Borut Pahor v Parizu odprl razstavo slovenskih impresionistov
Borut Pahor v Parizu odprl razstavo slovenskih impresionistov