"Ljubljana je na posnetkih s socialnih omrežij lahko pravljična ali resnična, nenavadna ali običajna, intimna ali družabna. Posnetki, ki po navadi za trenutek zaživijo le na spletu, potem pa jih na spletnih časovnicah kaj hitro zamenjajo novi, se bodo tokrat znašli na muzejski razstavi," so o razstavi Eksperiment: mobilno! Mobilna fotografija − s telefona na razstavo zapisali v Mestnem muzeju v Ljubljani. Foto: Mestni muzej Ljubljana

Muzej je med januarjem in marcem 2013 izvedel fotografski eksperiment. Z javnim pozivom je prek svoje spletne strani, Facebooka in Twitterja uporabnike Instagrama povabil, da svoje posnetke Ljubljane prek aplikacije posredujejo muzeju. Na poziv se je odzvalo mnogo priložnostnih fotografov, ki so poslali skupaj več kot tisoč posnetkov. Med njimi je žirija za razstavo izbrala 194 fotografij 43 avtorjev.

Digitalna mestnost v muzeju
Na podlagi izbranih posnetkov je nastala zanimiva razstava individualiziranih pogledov na Ljubljano, ki bodo na razstavi združeni v tematske sklope. "Muzeji se v vsakem obdobju poskušajo prilagajati posebnostim časa, v katerem živijo. Ena od današnjih posebnosti so socialna omrežja, v katerih se vsebine izmenjujejo hitro, prav tako hitro pa tonejo v pozabo. Posnetki, izdelani z mobilnimi telefoni in obdelani v aplikacijah, so hipne narave. Motiv njihovega nastanka je večinoma kratkotrajen - namenjen je objavi v družabnih omrežjih, pri čemer posnetek postane sredstvo komuniciranja s prijatelji in sledilci. Na razstavi poizkušamo raziskovati te individualizirane poglede na Ljubljano in drobec digitalne mestnosti iz družabnih omrežij prenesti v drug medij - na muzejsko razstavo. Ker muzeji hranimo tudi dediščino, ki nastaja pred našimi očmi, želimo z razstavo pridobiti čim več posnetkov, ki bodo tvorili muzejsko hranjen zapis o današnjem času," je o razstavi povedal Blaž Vurnik, kustos za novejšo zgodovino v muzeju. Razstava bo na ogled do 20. septembra 2013.

Pri nastajanju razstave je v okviru študijske skupine Muzej od blizu sodelovalo pet študentov: Valerija Novak, Brina Devetak, Maja Nemec, Meta Turk in Jernej Trebežnik. Poleg snovanja razstave in izbiranja fotografij so na podlagi prejetih fotografij pripravili tudi zanimiv alternativni vodnik po Ljubljani, ki bo na voljo obiskovalcem Mestnega muzeja in s katerim bodo ti lahko odkrivali kotičke Ljubljane, ki jih morda do zdaj še niso videli ali opazili.