Berlusconi se je znašel na mrtvaškem odru. Foto: EPA
Berlusconi se je znašel na mrtvaškem odru. Foto: EPA

Njuno delo z naslovom Sanje Italijanov je na ogled v rimskem razstavišču Palazzo Ferraioli, nedaleč od nekdanje Berlusconijeve rezidence Palazzo Chigi, kjer zdaj prebiva premier Mario Monti.

Skulptura v naravni velikosti je izdelana iz silikona, na nogah nekdanji premier nosi plišaste copate z obrazom Mikija Miške (v italijanščini Topolino).

"Jaz predstavljam italijanske sanje"
Umetnika sta se pri naslovu umetnine nanašala na izjavo, ki naj bi jo Berlusconi večkrat ponovil v telefonskih pogovorih s svojimi prijateljicami (no, priležnicami): "Jaz predstavljam italijanske sanje." Podnaslov dela je Za pravo predstavo o Berlusconijevi dobi.

Z instalacijo sta želela opozoriti na kult osebnosti, ki si ga je v zadnjem desetletju zgradil Berlusconi, ki zadnje čase veliko časa preživlja na sodišču zaradi spolnih škandalov. Hkrati naj bi to, da je truplo medijskega mogotca vsem na ogled za stekleno pregrado, predstavljajo razhajanja med medijskimi predstavami in zgodovinsko resničnostjo Italije.

Desna roka Berlusconijevega trupla na mrtvaškem odru, ki spominja na tiste iz krščanske tradicije, rezervirane za svetnike in papeže (na podobne pa so, kot spominjata umetnika, postavljali tudi pokojne komunistične voditelje, na primer Maa in Lenina), počiva na izvodu manifesta Una storia italiana, ki je izšel po njegovi prvi zmagi na volitvah, leva roka pa je zataknjena v odpete hlače. Na obrazu ima Silvio zadovoljen nasmešek.

Garullo in Ottocento nista le umetniški tandem, ampak tudi prvi istospolni par, ki je leta 2002 v Amsterdamu svojo zvezo kronal s poroko.