Razstavo, ki je plod štiriletnega raziskovalnega dela, so odprli 19. februarja. Foto: Zapuščina Williama S. Burroughsa
Razstavo, ki je plod štiriletnega raziskovalnega dela, so odprli 19. februarja. Foto: Zapuščina Williama S. Burroughsa
Vplivna umetnost Williama S. Burroughsa

Kot pojasnjujejo v muzeju, so uspešnost obiska izračunali glede na število dni postavitve. V času odprtja razstave Razrezano, vrinjeno, izrezano, Umetnost Williama S. Burroughsa niso izvedli nobenega dneva odprtih vrat, kar sicer precej pripomore k številčnosti obiska v muzejih in galerijah. Razstavo so si ogledali raznovrstni obiskovalci, od skupin osnovnošolcev do ljubiteljev tega kultnega ustvarjalca.
Burroughsove cut-up stvaritve
Postavitev so pripravili v sodelovanju s Kunsthalle Wien, kjer sta jo postavila kuratorja Colin Fallows in Synne Genzmer, v MGLC-ju pa je za postavitev skrbela kustosinja Lili Šturm. Razstava obiskovalcu predstavi Burroughsov cut-up ustvarjalni proces tako v pisanju kot v drugih medijih: od zvočnih cut-upov, vizualnih kolažev in abstraktnih slik, narejenih s puško šibrovko, do redkih knjig, filmov, fotografij in efemernega gradiva. Več del je razstavljenih prvič, med drugim je na ogled reprodukcija Burroughsove knjižnice, v kateri se obiskovalec lahko sam preizkusi v cut-up metodi.
William S. Burroughs (1914-1997), posebnež, ki je za časa življenja poskusil vse mogoče droge, bil razkrit homoseksualec, a vseeno dvakrat poročen, je s svojim delom pomembno vplival na široko področje pop kulture, umetnosti, glasbe in tehnike digitalnega vzorčenja.

Vplivna umetnost Williama S. Burroughsa