Pomorski muzej bo poleg tega dal v uporabo izolskemu prostoru nekatere svoje eksponate, ki niso na ogled v piranskem muzeju. Foto: Radio Koper
Pomorski muzej bo poleg tega dal v uporabo izolskemu prostoru nekatere svoje eksponate, ki niso na ogled v piranskem muzeju. Foto: Radio Koper
Muzej Parenzana
Muzej Parenzana, ki so ga v Izoli odprli leta 2000, predstavlja zgodovino nekdanje ozkotirne železniške proge Parenzane, ki je nekoč stoletja povezovala Trst s Porečem. Foto: parenzana.net
Pietro Coppo
V muzeju bodo posebej izpostavili tudi kartografa Pietra Coppa, ki je v svojem znamenitem atlasu med drugim objavil tudi prvi dokaj natančen zemljevid Istre. Foto: Wikipedia

Na ta način bodo pripomogli k obogatitvi izolske muzejske zbirke, povezane z morjem, ribištvom, predelovalno industrijo ter zgodovino in večkulturno identiteto Izole. Posebno mesto bo v muzeju dobil znameniti izolski kartograf Pietro Coppo.

Pismo o nameri so podpisali župan Izole Igor Kolenc, direktor Turističnega združenja Izola Dean Kocjančič in direktor Pomorskega muzeja Sergej Mašera Piran Franco Juri. Namen sodelovanja je predvsem strokovna pomoč pri dopolnitvi in nadgradnji obstoječih vsebin ribištva in zgodovine predelovalne industrije v izolskem muzeju, sporočajo z občine, pri projektu bo pa sodelovala kustosinja za novejšo zgodovino pomorstva in muzejska svetnica Nadja Terčon.

"Pomorski muzej Sergej Mašera Piran bo s svojim strokovnim znanjem in v sodelovanju z izolsko lokalno skupnostjo pomagal oz. svetoval novemu upravljavcu, torej Turističnemu združenju Izola, da prostore Muzeja Parenzana uredi skladno s sodobnimi pristopi prikazovanja tovrstne dediščine ter mu pomagal pri digitalizaciji muzejskih vsebin z namenom vzpostavitve večjezikovnega avdiovodenja po muzeju," so povzeli besede direktorja pomorskega muzeja Jurija.

Za korak naprej pri razvoju muzejske dejavnosti so se po županovih besedah odločili, ker se zavedajo pomena edinega izolskega muzeja in njegovih zbirk. "V ta namen smo se tudi povezali s sosednjim piranskim muzejem, kjer imajo ustrezna znanja in kompetence, da nam pri tem ponudijo strokovno pomoč," so v sporočilu za javnost povzeli besede župana.

Muzej ostaja za zdaj na trenutni lokaciji, pravi direktor turističnega združenja Kocjančič kot upravljavec muzeja. "Prostori bodo do poletne sezone urejeni, dodane pa jim bodo nekatere nove vsebine. Pri projektu dejavno dela delovna skupina, ki razmišlja tudi o spremembi imena, saj bodo muzejske zbirke v prihodnje tesneje povezane z morjem, ribištvom in predelovalno industrijo," dodaja.

Zbiranje denarja za vzpostavitev "pravega muzeja"
Izolska občina si še naprej prizadeva pridobiti evropska sredstva za vzpostavitev "pravega muzeja" na območju nekdanjega Delamarisa ali Argoline v Izoli. V ta namen Javni zavod za spodbujanje podjetništva in razvojne projekte Občine Izola pripravlja tudi prijavo na razpis lokalne akcijske skupine Istra.