Jazbec in otok mrtvih je drugi del trilogije Jazbec in ostali svet. Foto: Marko Kociper/Stripburger Foto:
Jazbec in otok mrtvih je drugi del trilogije Jazbec in ostali svet. Foto: Marko Kociper/Stripburger Foto:
Jazbec in otok mrtvih
V zgodbi se spet pojavijo nezemeljska bitja. Foto: Marko Kociper/Stripburger
Jazbec in otok mrtvih
Zgodbo o Jazbecu so navdihnile pripovedke severno ameriških Indijancev, ki pa zaživijo v sodobni preobleki značilnega kociprovskega sloga.

V drugem delu stripovske trilogije Jazbec in ostali svet je priznani stripar Jazbeca in njegovega "kompanjona" poslal na otok mrtvih. Z vesoljci iz prvega dela še nista povsem opravila, saj se pojavijo tudi v drugem poglavju, polnem eksotičnih lokacij, brhkih deklet, pravih junakov in nepričakovanih preobratov. Kociper je Jazbečevo zgodbo znova spretno prepletel s filozofijo in mitologijo ter ustvaril vzdušje nenavadne družbe prihodnosti. Čeprav se v stripu ozira v prihodnost, je Kociper navdih za sago našel v starih pripovedkah severnoameriških Indijancev, ki pa jih preoblekel v prepoznaven lastni slog.

Striparju, ki se je med drugim kalil pri Delu, Poletu, Dnevniku in Mladini, nikoli ne zmanjka nenavadnih zgodb, ki jih pripovedujejo njegovi slikoviti liki. V teh najde ravno pravšnje ravnotežje med bizarnostjo in provokativnostjo, smislom za humor in družbeno kritiko. Navdih zanje najde avtor pogosto v vsakdanjem življenju in navadnih ljudeh, za katere se izkaže, da so vse kaj drugega kot navadni. Kociper piše scenarije za svoje stripe sam ali pa se ob tem nasloni na literarne predloge. Do zdaj so ga, denimo, nagovorili proza Vinka Möderndorferja in Mihe Mazzinija ter poezija Andreja Rozmana - Roze.


jázbec -a [bǝc] m (â̑)
1.
čokata žival z dolgim ozkim gobcem, sive barve: jazbec lomi koruzo; spi kot jazbec trdno ♦ lov. jazbeca izkaditi spraviti ga iz brloga z dimom // samec te živali: jazbec in jazbečevka
2.
slabš. čudaški, samotarski moški: le kaj je tega jazbeca prineslo k nam / šalj., kot nagovor glej ga, jazbeca, sploh nas ne poslušaš
3.
evfemizem za preživelo žrtev prometne nezgode in/ali povoženo crkovino: ti si pa res jazbec, da si preživel
4.
alegor. možakar, hrust, desc, pravi moški, prenes. zvezda, car, legenda

Jazbec dobi svoj spomenik
Izsek iz najnovejših Jazbečevih dogodivščin, ki jih izdajatelj Stripburger odsvetuje bralcem, občutljivim na neposrednost, bodo na izolski razstavi pospremili kiparski spomeniki stripovskemu protagonistu izpod rok Marka Kovačiča. Majhne kipe bodo zvesti bralci Jazbečevih prigod lahko tudi kupili, v Jazbečev svet bo ob odprtju postavitve obiskovalce ob 20.00 popeljal Jevgenij Skavčenko, v kulinarični vidik Jazbečevega sveta pa Kaja Avberšek.